– Mordet är ett öppet sår. Spekulationerna fortsätter så länge det förblir olöst. Var det den ensamma galningen eller ett mer organiserat mord? Smärtan finns kvar eftersom vi inte får något svar, säger Per Schmidt.
Uppväxt mer röd än religiös
Att han skulle bli präst var långt ifrån självklart. Uppvuxen i en arbetarfamilj i Oxelsund med en far som var klart ickekyrklig var hemmamiljön mer röd än religiös.
– Min far var odöpt och okonfirmerad. Min farfar var Oliver Schmidt, en av Malmös ledande socialdemokrater vid förra sekelskiftet.
Per Schmidt läste till ingenjör på Bergsskolan i Filipstad som utbildar högskoleingenjörer och högskoletekniker inom berg och metall. Efter examen blev det eget företag i Stockholm och livet gick ut på att tjäna pengar.
– Jag var till att börja med som gladast när jag fick skriva fakturor men kände efter ett tag att jag trots allt inte blev lycklig av att tjäna pengar. Hade en inre längtan efter något större som kunde fylla en tomhet i mig. Började söka upp kyrkan och på den vägen är det. Blev prästvigd 1990.
”Kloka tankar i Kapitalet”
Han ser likheter mellan Marx Kapitalet och Bibeln. Båda är skrivna på ett ålderdomligt språk som det kan krävas mycket tankeverksamhet för att sätta sig in i.
– Kapitalet innehåller mycket kloka tankar. Talar om gemenskap och kollektivets kraft som ligger nära den kristna tanken.
En sådan kollektiv kraft försöker han frammana i sändningen genom att förklara för lyssnarna varför kyrkan har slutat skicka ut Lutherhjälpens gamla insamlingsbössor till hushållen.
– De hamnar så ofta i pappers-återvinningen att det är slöseri med resurser att skicka ut dem. Men vill ni stödja våra projekt i tredje världen så kommer jag hem till er och lämnar en bössa. 33 kronor räcker till en vedugn för en familj, 50 kronor till att plantera ett träd och 150 kronor innebär att en person får gå en odlingskurs för att skapa mat.
Hoppas lyssnarna tycker det är roligt
Per Schmidt säger att han inte vet hur många lyssnare närradiosändningarna har. Det finns inga mätningar, men han hoppas att hälleforsare tycker att det är roligt att höra en lokal kraft i radion som på ett lite amatörmässigt sätt pratar om lokala aktualiteter.
– Det händer att det kommer fram folk på samhället och säger att de har hört mig säga något i sändningen.
Under sändningen kan lyssnare antingen ringa in och önska skivor eller skicka sms till Per Schmidts mobiltelefon som ligger på plats bredvid mixerbordet. Den visslar till då och då när ett önske-sms landar.
Det blir mest traditionellt kristna melodier som ”Blott en dag” eller ”Gyllene morgon”.
Leonard Cohen får avsluta
Då ringer telefonen i studion och den sändande kyrkoherden lyfter luren och önskar personen i andra änden av linjen en himla god fredagsmorgon. Han nickar och säger att den tar vi.
– Det var en lyssnare som ville höra ”Hallelujah” med Leonard Cohen. Den blir en bra avslutning på veckans sändning, säger Per Schmidt.