Men intervjun i fråga handlar så klart om hans solodebut som sångare, gitarrist och låtskrivare, ”Pop/Rock”, under namnet Guggi Data.
– Det var väl från början att jag hade en del låtar som jag ville testa att göra själv. Att det var lite annorlunda från andra låtar jag gjort, förklarar Gustav Andersson soloprojektet.
Brett musikintresse
Han skrev eller skriver alltså en hel del även i banden Westkust och Makthaverskan. Nu är det ju inte så att någon av akterna spelar Motownsoul och en annan trash metall. De rör sig samtliga i det där rätt specifika Göteborgspopsoundet, även om de så klart har sina tydliga särpräglingar.
– Det är väl som någon skrev, att det låter som uppkomprimerad pop och nerkomprimerad rock. Men absolut så kan jag hålla med om att det låter göteborgsindie.
Gustav Andersson kommer från början ifrån Kungsbacka. Eller Kullavik mer specifikt. Den första gitarren inhandlades när han var 13, mest för att det såg coolt ut med folk som spelade gitarr i musikvideor. De första åren så var det metall som gällde.
– I mitten av gymnasiet ungefär så började jag lyssna mer på indie. Men jag har alltid haft ett rätt brett musikintresse. Fast först de senaste åren har jag börjat lyssna även på kommersiell musik, som Taylor Swift eller Katy Perry. Jag var nog mer låst tidigare.
”Pop/Rock” började spelas in redan för två år sedan, och en del av låtarna är nu tre år gamla. Det blev så av två rätt olika anledningar. Den första handlar om hörsel.
– När jag hade börjat spela in så märkte jag att det var något fel med min hörsel. Jag hade något slags bullerskada efter höga volymer i replokaler utan öronproppar. Den första läkaren jag pratade med sa att jag hade hyperakusi. Så det var ju väldigt omtumlande och jobbigt.
Bara en ”bullerskada”
Hyperakusi är överkänslighet mot vardagliga ljud. Minsta kaffekoppskrammel kan bli rent outhärdligt. Men till slut så hamnade Gustav Andersson hos en specialist i Frölunda.
– Nej, det har du inte alls det, var de första de sade. Det var bara en bullerskada jag hade fått, men sen blev det väl psykosomatiskt också. Att jag gick och kände efter för mycket hela tiden. Men under den perioden så var det väl lite till och från med skiv-inspelningen.
Den andra anledningen har med den egna personligheten att göra, och visade sig när både Gustav Andersson och skivbolag började tro att inspelningarna var så gott som färdiga.
– Men jag glömde av att jag var perfektionist. Jag höll på att lägga till och lägga till och blev aldrig riktigt nöjd.
Spelar in ”live”
Till slut så var han dock tvungen att nöja sig, och därför är det nu release för skivan med det meta-fiffiga namnet ”Pop/Rock”. På Pustervik, där releasefesten hålls, samt på en annan inplanerad spelning i Stockholm är det blandade kompismusiker från band som School ’94 och Holi som intar scenen med Gustav. På skivan är det lite andra och ibland samma musiker.
– Jag spelar in ”live” i studion, det blir mer nerv så. Det går inte att göra sådan här musik genom att spela in ett instrument i taget.
Att över huvud taget skapa musik på levande instrument gör Gustav Andersson, 27 år ung till trots, rätt retro år 2017. Den mesta popmusiken i dag, i alla fall av det som går att höra i radio, skapas direkt i olika datorprogram.
– Jag har fått många existentiella kriser av Pro-tools och hur man kan göra musik i dag. Man går in på någon sida och så finns det en miljon plus olika samplingar som bara är att sätta ihop. Allt som kunde vara mystiskt, eller det som liksom inte går att ta på försvinner då. Men, man låter ju som morfar första gången han fick höra skatepunk eller vad det var jag spelade för honom, då, skrattar Gustav Andersson.
Till sist får vi ju avhandla hur namnet Guggi Data egentligen kom till.
– Guggi kommer från en kompis från början. Det kändes bra och fint. Fast kanske inte annars, då det låter som en barnbok eller något. Data kommer från när jag var tonåring och inte orkade att gå ut utan ville bara ”data”. Jag slösade enormt med internettimmarna. Så jag har kallat mig det på olika sociala forum och så, så bandnamnet blev bara det.