I Melania Trumps plagiatanklagade tal upptäcktes också referenser till en låt av 80-talsartisten Rick Astleys hit ”Never Gonna Give You Up” och frågor uppstod om hon utsatts för ”Rickrolling”, ett internetfenomen där textrader från låten smygs in på oväntade ställen.
Melania Trump är dock inte den första som trampat snett när musik och politik ska blandas. Bläddra vidare för fler roliga musikmissar!
Den hopplöst omusikaliske före detta stats- och utrikesministern försökte sig 1987 på att tolka mellohiten ”Fyra bugg och en coca-cola”. Bildts synnerligen falska och orytmiska sånginsats gick till historien som ett ovanligt dåligt försök att verka avslappnad i tv.
Ett par år senare hamnade Bildt åter i ett pinsamt musiknummer, men då var det hans ministerkollega Birgit Friggebo som stod för sången. Hon försökte dämpa kritiken efter Lasermannens attentat genom att uppmana till allsång av ”We Shall Overcome” vid ett medborgarmöte i Rinkeby.
Reinfeldt skämde ut sig inför Pink Floyd
Carl Bildt är inte den enda moderatledare som gjort bort sig på musikfronten. Fredrik Reinfeldt har flera märkliga incidenter på sitt CV. Från att droppa Da Buzz som sitt favoritband till pinsamt stela intervjuer om musiksmak med Kristian Luuk. Men han har också sjungit i tv. När Reinfeldt deltog vid utdelningen av Polarpriset 2008 fick han lite feeling. Inför pristagarna i Pink Floyd började den dåvarande regeringschefen sjunga bandets mest uttjatade hit ”Another Brick in the Wall”. Pink Floyds frontman Roger Waters, uttalad socialist, såg ut att vilja sjunka genom marken.
På demokraternas partikonvent år 2000 upptäcktes en lite olycklig referens i en av textraderna i pausmusiken. Det här var strax efter att Bill Clinton med nöd och näppe undvikit riksrätt efter anklagelserna om otrohet och diverse sex-skandaler med bland andra Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. I låten ”Mambo no. 5” radades ett antal kvinnonamn upp, bland annat med textraden ”A little bit of Monica in my life”. Enligt flera medier skrevs låttexten om till att istället rada upp amerikanska delstater.
Både Trump och MUF missförstod Neil Young
Att amerikanska politiker, oftast republikaner, använder låtar i sina kampanjer utan tillstånd är vanligt. Adele, Bruce Springsteen och Tom Petty är bara några av alla artister som motsatt sig att kopplas ihop med en republikansk presidentkandidat. Senast i raden är Neil Young vars låt ”Rockin’ in the Free World” från 1989 användes i Donald Trumps kampanj. Låten är en drypande ironi över den fria världen, men även tidigare har låten använts av högern. MUF har till exempel flera gånger lyckats missförstå texten och valt den till kampsång för moderat ideologi och använt den i kampanjer.
Åkesson gjorde cover – pengarna gick till flyktingar
Att SD-ledaren har en musikalisk ådra känner många till. Han spelar piano i bandet Bedårande barn tillsammans med Noice-sångaren Marcus Öhrn. När bandet spelade in en cover på den kristna sången ”Jag tänker be för Sverige” utan upphovspersonens vetskap blev det kanske inte som Åkesson tänkt sig. Simon Ådahl, som skrivit låten, bestämde sig för att skänka bort alla intäkter som låten genererade till flyktinghjälp.