Inför höstbudgeten: ”Politikerna saknar visioner om kulturen”
Bild: Jessica Gow/TT, Adam Sundman, Ola Kjelbye/Press, Press (montage)
Dagens ETC
Oro för nedskärningar och hopp om mirakel. Under onsdagen presenteras regeringens kulturbudget för 2024. Dagens ETC frågade fyra makthavare inom kultursektorn om förväntningarna.
– När ska politikerna vakna? De har för kortsiktiga mål. Maktens problem: De vill mest sitta kvar, säger dramatikern Suzanne Osten.
Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare Dans Riksteatern
Vilka förväntningar har du på regeringens kulturbudget som presenteras under onsdagen? – Med tanke på att regeringen sänkte kulturbudgeten 2023 så spår jag att de kommer följa den utvecklingen inför 2024. Men ingen skulle bli gladare än jag om jag blir motbevisad när den nya kulturbudgeten släpps. Vad tycker du om regeringens kulturpolitik? – Om jag pratar utifrån min roll så har dansfältet under en långtid varit underfinansierat. Efter pandemin blev det ännu tuffare för de fria danskonstnärerna och få projektstöd. I Riksteaterns dansproduktioner arbetar vi nästan uteslutande med det fria dansfältet och om det fortsätter i den här utvecklingen kommer utövare lämna branschen. Det skulle vara en katastrof för dansen och publiken.
Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer
Vilka förväntningar har du på regeringens kulturbudget som presenteras under onsdagen?
– Behoven är stora i museisektorn, men förväntningen på att de möts fullt ut i statsbudgeten är låg. Sveriges Museer släpper en rapport denna vecka med glädjande nyheter, det har varit en riktig museisommar med över sju miljoner besök runt om i landet. Publiken har ökat och strömmar till museerna, men ska man behålla styrkan måste politiken svara upp med ordentliga anslag, så att museerna runt om i hela landet, på kommunal, regional och statlig nivå, har möjlighet att finansiera sin verksamhet, med fungerande lokaler och magasin, dessutom behöver digitaliseringen en ordentlig skjuts. För allt detta krävs ökade medel.
Vad tycker du om regeringens kulturpolitik?
– Sveriges Museer efterlyser en långsiktigt hållbar politik för landets museer som bättre värnar kulturarvet för nuvarande och kommande generationer. När den nya regeringen presenterade sin första budget förra hösten slopades den fria entrén med kort varsel, kulturen fick en miljard mindre än året innan och aviserade återstartsstöd efter pandemin uteblev. Det är inte en politik som visar att man tar de problemen museerna i Sverige har på allvar, det är en kortsiktig politik som på lång sikt urholkar museisektorn.
Suzanne Osten, dramatiker, regissör och författare
Vilka förväntningar har du på regeringens kulturbudget som presenteras under onsdagen?
– Mina förväntningar på kulturpolitiken är skyhöga. I mitt arbete ser, hör och känner jag barn och vuxnas djupaste behov som publik, därför förväntar jag mig mirakel. När ska politikerna vakna? De har för kortsiktiga mål. Maktens problem: De vill mest sitta kvar. De har inga visioner. Somliga försöker till och med förlöjliga oss konstnärer som som en otacksam grupp.
Vad tycker du om regeringens kulturpolitik?
– Tyvärr är det mindre kulturdepartementet svagt, det borde kopplas till utbildningsdepartementet för att få fram medel och starkare koppling till kunna göra motstånd i den skrämmande samhällsutvecklingen. Visste politikerna det som vi konstnärer ser och diskuterar, då borde konst och kunskap värderas som den nödvändiga näringen i samhällskroppen. Bländade av kändisestetik och sina egna höga löner ser de inte alla som aldrig har råd att gå på institutionens parkett.
Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Vilka förväntningar har du på regeringens kulturbudget som presenteras under onsdagen? – Först och främst förväntar jag mig att inga neddragningar aviseras utan att det istället blir en rejält förstärkt uppräkning av de statliga kulturmedlen. Många statliga kulturinstitutioner har hamnat i en urholkningsekonomi där exempelvis statligt ägda kulturfastigheter har hyreshöjningar som dränerat ekonomin. Man ger med ena handen och tar lite mer med andra handen. Alla förstår att vi befinner oss i en lågkonjunktur och att besparingar måste göras, samt att självfinansieringen inom vissa institutioner bör öka, men det blir verkanslöst när själva grundstrukturen inte är i ordning.
Vad tycker du om regeringens kulturpolitik?
– Det är ganska svårt att tycka något då regeringens kulturpolitik är väldigt anonym. Jag saknar en kulturstrategisk diskussion och debatt om var Sverige ska befinna sig som land inom kulturella och kreativa näringar i framtiden.