I mitten av oktober gick den blågröna majoriteten i Stockholm, med Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) i spetsen, ut med att det befintliga subventionssystemet, den så kallade Kulanpremien, skulle förstärkas med 8 miljoner kronor. För dessa 8 miljoner kronor skulle skolor och förskolor i Stockholm stad få kulturupplevelser helt kostnadsfritt. Vid en första läsning av de inledande meningarna i denna text kan man ju tänka sig att man som kulturproducent skulle jubla, men tänker man efter ett varv till så hopar sig frågorna om det problematiska i detta upplägg. Men är vi kulturproducenter aldrig nöjda? Jodå, ett tillskott till kulturen är förstås mer än välkommet.
Särskilt i tider som dessa är kulturupplevelser för barn och unga viktiga. Det finns en oro hos vår publik, för viruset, för far- och morföräldrar som de inte får träffa och för om mamma och pappa kommer ha pengar så det räcker. Det är alltså viktigare än någonsin att barn får chansen att spegla sig i och reflektera över professionella konst och kulturupplevelser.
Det jag ifrågasätter är politikernas syn på hur vår verksamhet fungerar. Naddebo själv skriver: ”Vi måste slå vakt om det kulturella ekosystemet. Viktig kulturell kompetens går förlorad om inte yrkesverksamma kulturaktörer kan utöva sitt yrke.” (Centerpartiets pressmeddelande 12 oktober)
Centerpartiet brukar ju slå sig för bröstet och hävda att de är ett miljöparti. Då borde man ju också veta hur ett ekosystem fungerar. Det är en långsam process som i mesta möjliga mån sköter sig självt. En punktinsats av politiker hotar att förstöra ekosystemet mer än att bevara det. Om man vill slå vakt om skogens ekosystem så vore det väl en bra idé att prata med skogsägaren om hur detta ska ske. Tillför man näring så att det växer så det knakar under en väldigt kort period är ju risken att skörden senare får lida av detta.
Visst är det positivt att många fått ta del av gratis scenkonst under hösten, frågan är nu hur det blir under våren när den inte längre är gratis? Nästa gång vi får ett välbehövligt tillskott är vi kulturproducenter gärna med och samtalar om hur pengarna omvandlas till kultur för så många som möjligt, på ett effektivt och kulturekologiskt hållbart sätt!