Gruppen döptes till Maskeradligan eftersom de utförde kupperna utklädda till yrkesmän som elektriker, snöskottare eller poliser. Det gick så lätt. Vid sju tillslag kom de sammanlagt över cirka fem miljoner kronor.
– Folk gjorde som man sa utan problem. Man blev förvånad över hur enkelt det där var, berättar ligamedlemmen ”Axel” i TV4:s nya dokumentärserie ”Maskeradligan”.
Märklig incident
Polisen Tomas Hult arbetade som ordningspatrull under ett av ligans första utklädda rån. En tidig septembermorgon 1985 kom ett överfallslarm från en stängd Konsumbutik i Södertälje. På plats hittade Tomas Hult och hans kollega två bakbundna butiksanställda som hävdade att de blivit rånade av polisen. Det lät märkligt.
Ännu konstigare blev det när en rökande man hojtade från sin balkong: ”Letar du efter kollegorna? De parkerade sin polisbil här, men har åkt för länge sedan”.
– Det var något som inte stämde. Vi var ju först på plats? säger Tomas Hult.
Snart föll bitarna på plats: Någon hade utgett sig för att vara polis, iförd uniform och med riktig polisbil.
”Fikade i stulen uniform”
Uniformerna kom från ett inbrott på polisens lokaler i Ågesta. Polisbilen var inlämnad på reparation när en ligamedlem – iförd polisuniform - lurade bilföretaget att lämna ut den.
– Han klev in på verkstaden och hävdade att det saknades fordon till en stor kommendering. Sedan satt han och fikade i receptionen i sin stulna polisuniform och väntade på nycklarna till polisbilen, berättar Tomas Hult.
Vid sitt största tillslag genomförde Maskeradligan ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. De var då utklädda till poliser och fick med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gjorde det till dåtidens största rån i Sverige.
Tricket att klä ut sig till yrkesmän, varför fungerade det så bra?
– Deras signum var att de var fräcka som tusan, och uniformerna gjorde att de smälte in. När det kommer en person i polisuniform så ifrågasätter du ju inte om det är en riktig polis. Du blir lurad, säger Tomas Hult.
Varför var Maskeradligan så svåra att fånga?
– För att de var intelligenta människor. De skulle lika gärna kunnat bli företagsledare eller framgångsrika på ett lagligt sätt, men i det kriminella fanns förmodligen något som kittlade. I ligan fanns minst två hjärnor som triggade varandra att hela tiden prova nya saker.
När brottslingarna till slut greps år 1986 hade Maskeradligan hunnit med åtta väpnade rån, många stölder, bedrägerier och förfalskningar.