Podden Raseriet startades för fem år sedan och har sedan dess folkbildat om rasism genom att blanda humor med allvar. Den leds av kusinerna Amie Bramme Sey, journalist känd från Aftonbladet och SR, och Fanna Ndow Norrby, kommunikatör som bland annat startade Instagramkontot @svartkvinna som samlade svarta kvinnors erfarenheter av afrofobi.
Nu meddelar poddprofilerna att de inte längre kommer att prata med vita journalister om rasism.
Bakgrunden är att de genom åren gjort många intervjuer där frågor kring rasism har varit i fokus, och att det då med få undantag varit vita journalister som gjort intervjuerna.
”Samma mediehus som säger sig värna frågor om mångfald, inkludering, representation tycks ändå inte anställa utanför den vita homogena gruppen.” skriver Raseriet på sitt Instagramkonto.
De skriver också: ”Vi har även många negativa upplevelser av att prata om rasism med vita journalister. Enbart under 2020 hamnade vi i flera märkliga, triggande situationer med journalister som ville föra samtalet om rasism på en extremt låg, ibland direkt bakåtsträvande nivå.”
– Jag vet inte hur anställningarna ser ut på ETC, men om ni inte har några rasifierade reportrar så kan vi inte intervjuas av er. Det är det vi vill understryka, säger Amie Bramme Sey till Dagens ETC.
Hon fortsätter:
– Jag vet att det är jättemånga kulturutövare, skådisar, artister och så vidare som hade velat göra en sån här sak för hundra år sedan, men som känt att de inte kan göra sig av med press. Men nu gör vi det för att poängtera: Finns det mediehus som anställer rasifierade – då kan vi prata om det här – men om man inte anställer rasifierade så ifrågasätter vi hur stort allvar man egentligen tar den här frågan på.
Stöttar ”Vems SR”-uppropet
Nyligen avslöjade tidningen Journalisten nyheten om att Sveriges Radio givit restriktioner till de anställda som 2020 skrev under det antirasistiska uppropet ”Vems SR”. Det framkom att flera av journalister fått påföljder, bland annat att de inte längre får rapportera om rasism, eftersom de anses vara part i målet, vilket Dagens ETC rapporterat om.
Detta har aktualiserat frågan om rasism på arbetsplatsen och vem som bör och kan rapportera om rasism, skriver Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby som till fullo stöttar uppropet ”Vems SR?”.
”Vi har varit väldigt högljudda i vår kritik mot de svenska mediehusen när det kommer till inkluderingsfrågor. Vi har egna erfarenheter av rasism på arbetsplatserna och har hört hundratals vittnesmål om liknande erfarenheter av andra rasifierade kollegor och vänner.” skriver de i sin text.
Imorgon, torsdag, ska Raseriet sända live på Instagram för att närmare förklara varför de valt att fatta beslutet om att inte längre prata med vita journalister om rasism och vilka efterföljder de hoppas på.