Byggd som en amfiteater sträcker sig sittplatserna runt de nio stjärnkrögarnas kök. Atmosfären känns som en blandning av ett universitetsbibliotek en sen kväll och en modern, hipp restaurang. Svart och trendigt avskalat. Bland krögarna återfinns några av Sveriges största namn: Stefano Catenacci, Marco Baudone, Claes Grännsjö och Maximilian Lundin.
– De övriga kockarna är mina skyltfönster. Det kommer män i kostym, beställer mat från de andra kockarna och äter den framför The Plant. Nästa gång eller gången efter det kommer de fram och provar min mat, säger Maximilian Lundin.
The Plant serverar tre veganska varmrätter med tillval av två säsongsbaserade sallader till priset av en hundralapp. All mat är ekologisk och fri från animaliskt protein och raffinerat socker.
– Jag tror på snabbmatskonceptet för att nå ut med ekologisk och vegansk mat till en bredare målgrupp. Människor behöver få upp ögonen för att det kan gå snabbt och vara både gott och mättande med ekologisk och vegansk mat. Jag vill göra hälsosam mat som smakar ohälsosam, säger han.
Hade läst om toppatleter
Själv fick han upp ögonen för vegansk mat för några år sedan när han själv arbetade som kökschef på Brydlings i Åhlénshuset.
– Jag hade läst att väldigt många toppatleter var veganer, att hälsofördelarna skulle vara stora så jag ville prova att leva utan kött ett tag och jag mådde betydligt bättre. Jag slutade även att äta raffinerat socker i samma veva och märkte snabbt resultat. Jag fick mer energi, kände mig utvilad, såg resultat av min träning och gick ner några kilo i vikt.
Resultatet av Maximilian Lundins livsval påverkade även hans arbete. För första gången lanserades den veganska burgaren på Brydlings meny. Men Maximilian Lundin ville gå helhjärtat in i det ekologiska konceptet.
– När jag blev tillfrågad om att öppna The Plant på Teatern så avvägde jag länge om jag skulle göra det eller inte. Då arbetade jag på Hermans vegetariska restaurang och jobbade mycket med ekologisk mat men inte till hundra procent och det var vad jag kände att jag ville göra. Plantbaserad mat är den enda som vi kommer att kunna äta i framtiden och någon måste ta det första steget, säger han.
Tänker på sin egen miljöpåverkan
Miljöaspekten är viktig för Maximilian och förutom att väcka intresse för en plantbaserad, ekologisk kost försöker han även att tänka på sin egen påverkan.
– Ungefär hälften av maten är så kallad Raw food, jag steker lite och har väldigt lite som slängs i mitt kök, det är egentligen endast mat som inte går att servera. Kvalitet är trots allt väldigt viktig och kanske särskilt när det gäller att väcka intresse för en mer hållbar matkultur, säger Maximilian Lundin.
Dagen till ära serveras en frittata gjord på gula ärtor med citronaioli och fänkålssallad. Frittatan är underbar, salladen fräsch och hade portionen inte varit ett smakprov hade jag blivit mer än mätt.