Kurt försöker förklara för sin fru Anne-Lise varför han inte gillar ”utlänningar”. Han är rädd för att förlora sitt jobb som truckförare. Och framförallt är han rädd för allt som är främmande. Främmande människor som dessutom är bättre truckförare än han själv är värst av allt. Ändå är det just en sådan Kurt snart måste konfrontera. En dag när Kurt är och jobbar i hamnen hörs knackningar inifrån en container. Där inne sitter en grupp människor som har flytt från sitt hemland. En av dem råkar vara världens bästa truckförare. Eller i alla fall bättre än Kurt.
– Det blir en utmaning för honom. Kurt känner sig hotad, säger regissören Anders Friberg.
Men när Teater Tamauer sätter upp Erlend Loes Kurt kokar skallen handlar det inte bara om Kurts rädsla, utan överhuvudtaget om människors rädsla för det och för dem som är främmande. Det handlar också om solidaritet, hur ett samhälle ska ta hand om människor som behöver hjälp. Ämnen som Anders Friberg tror att även barn funderar över.
– Vi har ju utsatta människor mitt i samhället, det går det inte att skydda barn från. Och det kanske man inte ska heller. Barn undrar ju också, vad är det för konstig värld som inte kan ta hand om folk? Den här pjäsen tycker jag behandlar de frågorna väldigt bra, den går rakt på problematiken, säger han.
Särskilt angelägen
Men trots att ämnet i grunden är allvarligt – och trots de uppenbara parallellerna till den riktiga världen där flyktingar riskerar sina liv för att ta sig över Medelhavet, menar Anders Friberg att det behöver få vara en underhållande föreställning.
– Just i maj när vi höll på att repetera och det samtidigt var flera hundra som dog i Medelhavet kändes det som att det kanske blir lite för spektakulärt ändå. Men samtidigt, just nu kanske Kurt kokar skallen är särskilt angelägen. Att den är både allvarlig men också smålustig behöver inte vara fel.
De två skådespelarna Tore Norrby och Helena Gezelius håller med om det.
– Komik är avväpnande, och kan användas för att närma sig allvaret, säger Helena Gezelius.
Absurditeter utlovas
När det dessutom handlar om en familjeföreställning måste det nog få vara roligt också, menar de.
– Pjäsen är ju underhållande och rolig, det blir ett lekfullt sätt att prata med barn om flyktingar och främlingsrädsla, säger Tore Norrby.
Den som är bekant med Erlend Loe lär förvänta sig en hel del absurditeter. De förväntningarna kommer också att infrias, lovar ensemblen.
Andra föreställningar för familjen i sommar:
Kollision med Kollektiv Knaster
Det strikta kontoret utvecklas till kaos när ordningen störs av något odefinierbart. Vardagen blir plötsligt svårhanterlig och absurd för de fyra kontorsråttorna. Fartfylld och lekfull nycirkus med mycket musik utlovas.
När: 7–11 juli
Var: Olika parker i Malmö, se schema.
Bröderna Lejonhjärta
Jonatan och Skorpan kämpar tillsammans mot död och förtryck, för frihet och kärlek. Ett teateräventyr med mycket sång och musik – och förstås en hel del spänning.
När: 2–11 juli
Var: Jamtli, Östersund
Robin Hood
Sherwoodskogen har flyttat till Husby. Här regerar den ondskefulla prins John. Men kanske inte länge till – Robin Hood och hans sällskap är ute efter honom. Framförallt är de ute efter att ge hans pengar till de fattiga.
När: 6 juli–20 juli
Var: Parkteatern, Husbygård, Stockholm
Det susar i säven
Mullvad har tröttnat på vårstädningen. Nere vid ån träffar han Vattenråtta. De får med sig Padda och Grävling och ger sig ut på en resa som blir ett äventyr fyllt av faror och upptåg, men också nyfunnen vänskap.
När: 29 juli–5 augusti
Var: Vallby friluftsteater, Västerås
Findus flyttar ut
Pettson har tröttnat på att alltid bli väckt av Findus om mornarna. Kanske måste Findus flytta ut. Men frågan är då vart han ska ta vägen?
När: måndag–torsdag, 6 juli–6 augusti
Var: Skälby loge, Kalmar