BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Varför är det många som lämnar sin hemort? Varför ses storstaden som den plats där man kan vara sig själv? Hur är det för de som stannar kvar eller återvänder? Vi ville hitta andra berättelser än de som ofta syns och som bryter mot storstadsnormen, berättar Victor Wigardt.
Han är en av skådespelarna på scenen och har också tillsammans med övriga medverkande varit med och skapat föreställningen, som just nu turnerar med Riksteatern.
Insamling av berättelser
Ensemblen kommer till Sundsvall och Sveateatern på söndag, den 14 maj. Och gruppen var även här i höstas för att samla in berättelser till föreställningen.
– Genom teaterföreningar, sociala medier och även dejtingappar har vi efterlyst berättelser på ett tiotal orter i Sverige. Det blev många varma samtal och jag tror att många, precis som vi, har saknat de här berättelserna om att vara queer utanför storstaden. Dessa berättelser är grunden till föreställningen.
Och berättelserna runt om i landet visar att man inte alls behöver flytta för att kunna eller våga vara sig själv.
– Vi har fått höra många starka, varma och roliga berättelser och många har också velat vara med just för att lyfta andra erfarenheter och visa att det finns andra berättelser, säger Victor Wigardt.
Stanna, lämna eller återvända? Det kan vara starka känslor förknippade med platsen man kommer ifrån.
– Vi har alla en relation till en plats och bor man på ett liten ort så kanske man är ännu mer präglad av sin hemort, som en del av sin identitet. På många sätt är relationen till hemorten lika stark som relationen till en annan människa. Vi är en del av platsen vi kommer ifrån och vi är också med och formar den platsen.
Bilden av framgång
Victor Wigardt har själv både lämnat uppväxtstaden Härnösand för storstan och flyttat tillbaka.
– Vi är väldigt präglade av ett synsätt på landsbygden och småstaden som något misslyckat. Och att det skulle vara ett tecken på framgång att flytta till storstan. Jag kände mig själv misslyckad som flyttade hem. Men alla Härnösandsbor var så positiva och det väckte också mina tankar varför vi har en sådan bild av vad som är framgång.
Victor Wigardt är en del i ett konstnärligt team som i lite olika konstellationer tidigare har gjort bland annat ”Vårt förakt för svaghet” på Stockholms stadsteater samt ”No tears for queers” och ”Järnnatt” som har turnerat med Riksteatern.
– Jag hoppas att vi kan fortsätta att jobba tillsammans, och jag skulle gärna se att vi använder samma arbetsmetod också, att samla in historier genom att åka runt i landet och träffa och lyssna till människor och deras berättelser.