Suzanne Osten är född samma år som Pippi Långstrump och identifierade sig under barndomen starkt med henne.
– Jag hade en ganska tuff barndom och Pippi var något av en skyddsfigur för mig, säger hon.
När Suzanne Osten sedan som vuxen ville sätta upp en föreställning om den icke-normativa och modiga flickan utan föräldrar blev det dock tvärstopp. Rättigheterna till Pippi Långstrump var uppköpta av de kommersiella krafterna.
– Jag fick aldrig göra det. Pippi som tagit sig igenom varenda unge hade köpts upp av marknads-Sverige och fastnat i kitsch- och klichéfacket.
Blev censurerad i Frankrike
Den kreativa figuren Pippi tror hon blivit odödlig just för att hon är så rebellisk och eggar barnens fantasivärld.
– I Frankrike har hon blivit hårt censurerad. Med den auktoritära och vuxenorienterade barnuppfostran de har där är man rädd för den typen av upproriska barn.
2012 var Suzanne Osten i Frankrike och gästspelade med föreställningen De ouppfostringsbara, skriven av Erik Uddenberg.
– Barnen där reagerade otroligt starkt på den. Jag tror de hårt hållna franska barnen verkligen behöver en frihetlig karaktär som Pippi. Föräldramakten kan vara tung för barnen. Men den fria fantasin kommer ingen åt.
Pippi Långstrump-böckerna står för en modern och frihetlig barnuppfostran där de vuxna respekterar barnens upplevelser av tillvaron. Hon är en produkt av de progressiva efterkrigsidéerna om ett ny och bättre värld.
– Hon har varit helt avgörande för min egen kulturgärning. Pippi står för självständighet och visar att fantasin är livsnödvändig. Hon förmedlar att vi alltid klarar oss och tar oss igenom saker, även om det kan se mörkt ut. Dessutom är hon empatisk och snäll. Är man stark måste man vara snäll.
Mycket tack vare Pippi Långstrump menar Suzanne Osten att vi fått en annan syn på barn och hur de ”bör” vara.
– Hennes värde går inte att överskattas. Hon är ikonisk och går inte att tas ur vårt tänkande kring barn. Småbarnsföräldrar respekterar idag barnets egen värld, det har Pippi en stor del i.
Blev tillgänglig för många
Mikael Kallin, konstnärlig ledare och teaterregissör på Junibacken i Stockholm, säger att Pippi Långstrump är en karaktär som tilltalar många olika åldersgrupper.
– Boken skrevs till barn i skolåldern som är jämnåriga med Pippi, men i och med filmerna blev hon tillgänglig även för de yngre barnen, säger han.
Tidigare har Mikael Kallin jobbat som teaterregissör på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, ett forum han menar fokuserar mer på barnens upplevelse av att få se och träffa karaktärerna på riktigt.
– Junibacken handlar mer om att locka till läsande. Jag tycker verkligen att man ska läsa böckerna om Pippi Långstrump. När jag nu som vuxen läser om dem, för min 6-åriga dotter, får jag möta Pippi på nytt och upptäcker andra saker i berättelserna.
Böckerna om Pippi Långstrump ser Mikael Kallin som enormt betydelsefulla, inte bara för barnen som älskar karaktären, utan även för samhället i stort och synen på barnuppfostran.
– Jag tror hon behövdes när hon kom på 40-talet och synen på barn var strängare, men jag tror hon behövs även idag. Pippi ifrågasätter de vuxnas normer och invanda föreställningar på ett klokt sätt. Exempelvis när hon undrar varför fröken i klassrummet ställer frågor hon redan vet svaret på. Är det inte bättre att hon frågar om något hon inte vet?
Pippi Långstrump, såväl som övriga barnböcker signerade Astrid Lindgren, kommer troligtvis att tilltala många kommande generationer av barn.
– Det handlar inte om några diskodansande krokodiler, utan om barn. Barn som skildras som just barn.
Enkät: Vad har Pippi Långstrump betytt för dig?
Linnea Florentin, 25 år och ekonomiassistent, Borås:
– Man växte ju upp med henne och tyckte hon var väldigt bra på alla sätt. Det var en stark tjej som stod upp mot förtrycket, men det tänkte man nog inte så mycket på som barn.
Petra Åkerlund, 47 år och ledarutvecklare, Stockholm:
– Som barn tyckte jag att hon var fantastisk. Det är roliga och skickligt berättade historier. Som vuxen ser jag att böckerna är bra, för att de visar att man kan leva sitt liv på olika sätt, och att en familj kan se olika ut. Pippi är så bra för att hon står upp för sig själv. Som barn tyckte man kanske mer att hon var rolig för att hon åkte skridskor inomhus och så.
Gunnar Olsson, 65 år och pensionär, Åmotfors:
– Pippi är ett varmt och roligt barndomsminne. Jag tror hon stärker ungars identitet i att det är okej att vara annorlunda och speciell.
Hans Thol, 48 år och egenföretagare, Bangkok:
– Hur lång utläggning vill du ha? Pippi är bäst och har betytt allt för mig. Hon är världens starkaste tjej och världens bästa förebild. Idag älskar även min dotter Pippi och jag har sett filmerna säkert 20 gånger, tillsammans med henne.
Julia Kultti, 26 år och student, Stockholm:
– Pippi var en viktig del av barndomen och är en bra förebild för tjejer. Jag tänker att mina framtida barn ska få se mycket på Pippi Långstrump och mindre på japanska mangafilmer.
Magnus Rosén, 46 år och säljare, Stockholm:
– Pippi-filmerna är roliga att se på, för nöjes skull. Mina egna barn ser mycket på ”Pippi Långstrum på de sju haven” och ”Pippi Långstrump på rymmen”. Det är roligt att de håller än idag.