– På ett vandrarhem i Kuala Lumpur i Malaysia träffade jag en finsk tjej som rekommenderade att jag skulle besöka Gili-öarna och väl där påminde lugnet och betande kor om hur Södra Hyttan var på farfars tid.
Efter faderns bortgång
Den första resan till öarna gjordes 2009 och då var Peter Gustafsson 45 år och började genast fundera på en framtid där. Tack vare en lägenhetsförsäljning i Sverige hade han lite kapital och när Peter träffade en öbo som förklarade att det fanns mark att köpa så slog han till.
– Seti och jag blev vänner och kompanjoner och beslutade oss för att bygga en ”stugby” för uthyrning till turister. Han stod för lokal kunskap och jag för kapital. Jag litade på honom från första stund.
Peter flyttade från Sverige till Bangkok och började arbeta med försäljning där för att vara närmare Gili Air medan stugbyn byggdes ut. I våras blev den klar med sju bungalows för uthyrning. Ett år innan blev Peters far dålig.
– Jag pratade med pappa i telefon och hörde att han var orolig för sitt hälsotillstånd. Jag beslutade att åka från Bangkok till pappa i Värmland för att ta hand om honom eftersom han levde ensam och jag förstod att han inte hade lång tid kvar.
Efter faderns bortgång beslutade Peter sig för att bosätta sig på Gili Air som ligger mellan Bali och Lombok öster om den indonesiska huvudön Java. Han och kompanjonen Seti med fru Ika och fyraåriga dottern Salli bor och driver anläggningen på plats.
Går inte att boka i förväg
Det går inte att boka Peters bungalows i förväg utan den som vill bo där måste komma till ön.
– Jag går ner till vår ”vägkorsning” varje dag och ser ut turister som kommit med båtarna. Som en slags inkastare eller guide som förekommer på såväl krogar som boenden runt om i världen försöker jag få turister att välja mina bungalows att bo i när de är på ön.
Får inte bli överexploaterad
Peter är noga med att påpeka att ön inte får bli överexploaterad. Det ska inte bli fler bungalows för deras del utan de hoppas kunna leva på vad uthyrningen av de sju befintliga ger. Det är viktigt att behålla lugnet på öarna och dess traditioner, bland annat finns det inga poliser där.
– Konflikter reds upp i ett öråd. Om någon tjuv till exempel avslöjas blir den förvisad från ön.
Eftersom det inte finns några motorfordon på ön sker transporter med häst och vagn eller per cykel. En annan modern apparat som Peter valt att inte investera i är luftkonditionering.
– Vi fick elektricitet för några år sedan men har bara takfläktar för svalka eftersom de drar betydligt mindre ström. Det är av miljömässiga skäl.
”Jag ger upp mycket trygghet”
Födelsekommunen Hällefors kommer han att besöka då och då även i framtiden trots att hemma numera är på andra sidan jorden.
– Hällefors är fortfarande hemma till stor del, jag har ju mina vänner och min son och mor där.
Trots att Peter säger sig ha funnit paradiset och tänkt sig att leva pensionärsliv där känner han en kluvenhet som han förklarar med sin svenska bakgrund.
– Jag ger upp mycket trygghet och samlar inga pensionspoäng när jag inte jobbar i Sverige. Kanske vore det bra att kombinera ö-livet med en bas någon annanstans. Men å andra sidan, att ha ett boende för turister på en av världens vackraste platser känns självklart gött, säger Peter Gustafsson.