Under förra året fick Jens Vikingsson, till vardags kostchef i Tingsryds kommun, idén att starta det som sedan fick namnet Pappornas kök.
– Inspirationen kommer från Danmark där ett liknande projekt drivs av danska pappor, jag ville dock inkludera nyanlända i matlagningen. I år har vi lyckats med målsättningen och nu kommer hälften av papporna från asylboendet här i närheten, säger Jens Vikingsson, initiativtagare till projektet.
Bättre integration
Detta år deltar 16 pappor som under söndagseftermiddagarna lagar mat i hemkunskapssalen på Fagrabäckskolan. Jens Vikingsson beskriver initiativet som ett litet bidrag till bättre integration i ett lokalt perspektiv.
– Jag blev själv ganska trött på medias bild av att allt som hade med invandring att göra bara skulle bidra till problem. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och mat är ett naturligt sätt att mötas. Jag jobbar själv med att se maten och måltiden som en resurs och då känns det naturligt för mig att tillsätta integration i det perspektivet.
Roliga blandningar
Konceptet går ut på att två pappor, en med svensk och en med utländsk bakgrund, träffas för att tillsammans bestämma en meny och förbereda matlagningen. Ingredienserna är skänkta av lokala butiker och när ETC Växjö besöker samlingen är det Mattias och Taher som har beslutat sig för att det ska lagas klassiska köttbullar, potatismos, lingon och Tabbouleh tillsammans med andra tillbehör från Mellanöstern.
– Det blir ju helt klart roliga blandningar och självklart vill alla laga mat som de känner till. Samtidigt får jag säga till dem att meningen är att vi ska lära av varandra, säger Jens Vikingsson.
Stämningen är god och över matoset samtalas det friskt på olika språk. Lars Edqvist, tidigare aktiv kommunpolitiker, har varit med sedan starten och han framhäver vikten av integration i det lilla.
– Jag försöker att vara med så mycket jag kan i olika sammanhang. Inte bara för att det är en bra sak, det är dessutom så otroligt roligt.
Samtalen fortsätter
När maten är färdiglagad ställer sig alla deltagare i kö för att fylla sina tallrikar. Kvällen avslutas runt matbordet där samtalen fortsätter och Jens berättar att det är en fantastisk chans att lära känna varandra.
– Matlagning är liksom andra kulturinslag en viktig del av integrationen. Sedan ska man komma ihåg att det inte bara är de nyanlända som integreras, vi som är svenska pappor lär oss minst lika mycket. Integration sker alltid åt två håll, säger Jens Vikingsson.