Näst sämst i EU
Ungerns katastrofala störtdykning i pressfrihet har inträffat under den auktoritära premiärministern Viktor Orbáns tid vid makten. Sedan 2010 har Orbán tagit kontrollen över både public service-medierna och omkring 500 kommersiella nyhetsmedier, som förvandlats till regeringslojala propagandaorgan. Enskilda journalister har hängts ut på ”svarta listor” och attackerats av regeringsföreträdare.
Ett av få kvarvarande medier som ännu tar fajten för pressfriheten heter Telex och är en oberoende nyhetswebbsida. På måndagen meddelade Reportrar utan gränser Sverige att Telex tar emot 2021 års pressfrihetspris för sin gärning.
– Ungern sticker ut som det näst sämsta landet i EU, vad det gäller pressfrihet. Bulgarien är sämst i klassen. Utvecklingen har pågått i flera år, men pandemin har ännu tydligare visat problemen. Makthavarna har använt pandemin för att införa restriktioner mot media. Journalister har censurerats och ställts inför rätta för att man skrivit om Covid-19 på ett sätt som regeringen inte gillar. Även karikatyrtecknare har ställts inför rätta, säger ordförande Erik Halkjaer till Dagens ETC.
I februari berövades Ungerns sista oberoende radiostation av betydande storlek, den Budapestbaserade Klubrádió, sitt sändningstillstånd av den regeringskontrollerade mediemyndigheten. I juli 2020 sparkades också chefredaktören för landets största oberoende nyhetssajt, Index, sedan företaget tagits över av en regeringsnära affärsman. 80 journalister lämnade då Index kollektivt och bildade den nya nyhetssajten Telex.
– Flera händelser sticker ut, men det har också lett till att Telex startade och det är därför de får priset. Genom skapandet av sajten har de tydligt markerat mot den här utvecklingen, säger Erik Halkjaer.
Frihet under attack
Telex är den första aktören i ett EU-land som får Reportrar utan gränser Sveriges pressfrihetspris. Flera svenska journalister har tidigare fått priset, men då för gärningar de gjort i länder utanför EU. Beslutet har ett stort symbolvärde och organisationen vill högst medvetet belysa utmaningarna för pressfriheten även inom EU.
– Det är oerhört viktigt att påpeka att pressfriheten är under attack och försämras även i EU. Vi ser en utveckling där flera granskande journalister i EU har dödats. För bara tre veckor sedan dödades en journalist i Grekland. Tittar vi på Europa utanför EU så ser vi en utveckling i Belarus, Ryssland och Turkiet, där journalister utsätts för våld. Stoppar vi inte utvecklingen kommer vi se fysiska attacker i högre utsträckning även inom EU. Ungern, Bulgarien, även Polen är på gränsen idag.
Det är dock en utmaning att stödja pressfrihetskampen i EU. Exempelvis har Sverige sedan åratal gett bistånd till flera länder som idag ligger före Ungern i pressfrihetsindexet, i syfte att stärka demokratiska funktioner och ett oberoende medielandskap. Något liknande kan Sverige och andra länder dock inte göra för att stödja de fria ungerska medier som kämpar för att överleva, eftersom det strider mot EU-lag för ett EU-land att ge sådant direkt bistånd till ett annat medlemsland.
– Det är knepigt och svårt. Men vi måste försöka påverka våra Europaparlamentariker och EU-kommissionärer och även vår svenska regering, att driva på detta. Vi kan också som enskilda individer stödja Telex och andra aktörer i Ungern, säger Erik Halkjaer.