– Vi har arbetat med programmet i över ett år och för att restriktionerna skulle hinna hävas sköt vi på festivaldatumet till augusti istället att ha den i juni som vi brukar. Nu blev det inga lättnader – restriktionerna finns kvar. Trots det har vi en bra känsla inför helgen, samtidigt som det känns jättekonstigt att det får vara knökfullt i kollektivtrafiken, men vi måste ha sittande konserter, säger grundaren Aleksander Motturi.
Svårt resa hit
Covid-regler och visum har gjort det svårt för vissa artister att ta sig till Sverige. En artist som inte lyckades komma på grund av covid-regler är Amanar från Mali, som med sin reaggeblues skulle avsluta festivalen på söndag, med konsert för vuxna och barn.
– Jag är på helspänn, men det verkar som att allt går vägen, förutom konserten med Amanar. Som ersättare har vi bokat Majid Bekkas från Marocko som kommer att avsluta festivalen i år.
Syns inte på stora institutioner
Aleksander Motturi ser fram emot att se och höra gnawa-musikern. Nordisk jazz möter Marocko när Majid Bekkas tillsammans med festivalens co-curator Goran Kajfeš och två andra svenska musiker bildar Magic Spirit Quartet.
Gnawa, som tros ha sitt ursprung från de slavar som hämtades till Marocko från områden söder om Sahara, är en slags trance-blues med hyptoniska rytmer på metallkastanjetter.
Och det är där festivalen vill vara. Genreöverskridande med internationella musiker som inte fått chans att slå hos den breda massan.
– Clandestino betyder hemlig, det som sker i lönndom, och de akter vi har på vår festival är de som inte syns på de stora institutionerna. Vi försöker uppmärksamma och nå ut med musik som vanligtvis inte syns eller hörs i Sverige.
Andra artister i år har sitt ursprung i Golanhöjderna i Syrien, Estland, Turkiet, Iran och Uganda, för att nämna några. Trots att pandemin har gjort det svårjobbat – för att inte säga omöjligt ibland – för musiker, författare och arrangörer vill Aleksander Motturi inte ge upp.
– Vi vet att folk längtar efter att gå på konserter. Det kommer bli oerhört laddad stämning för de flesta som varit svältfödda på live-musik. Vi har jobbat stenhårt för att så många människor som möjligt ska kunna ta årets festival.
Kultur via skärm
Aleksander Motturi säger att att han respekterar alla rekommendationer och regler men att det känns tröstlöst. Han vill inte att folk vänjer sig vid att konsumera kultur via en skärm.
– Samtidigt som man förstår, utan tvivel, kan man vara tveksam till hur kulturen reduceras till en arena för normalisering av den sociala distanseringen. Kanske för att man nedvärderar kulturarbete på många sätt, ser det som en hobby eller dekor för det riktiga livet.
Trots svårigheter finns förutom musiken även litteratur representerad under helgen, även här med internationella namn. Yassin Al-Haj Saleh, som betraktas som en av Syriens viktigaste intellektuella röster, kommer exempelvis att samtala med Sara Mannheimer under söndagen under titeln ”Litteratur i krisens marginal”.
– Jag känner stolthet över att vi har lyckas prestera ett program med så hög kvalitet. Jag vet att alla ser fram emot att få njuta av musik och litteratur på riktigt – igen.