– En stor dag! Hela första veckan var det jättemycket folk som kom förbi, och så har det fortsatt vara. Och folk har varit duktiga på att hålla avstånd, säger Lou Mattei, ordförande i den ideella föreningen Page 28 som jobbar för att bidra till Malmös queera kulturliv.
Böcker att spegla sig i
Tidigare har Page 28 haft en popup-bokhandel vid olika evenemang, men nu har verksamheten fått fast adress i centrala Malmö. Här ska de tillgängliggöra och sprida hbtq-litteratur i bred bemärkelse, det vill säga både böcker om eller skrivna av personer med en sexualitet eller könsidentitet som bryter mot den så kallade heteronormen.
Tanken är att bokhandeln också ska fungera som en kulturscen.
– Vi vill skapa den mötesplats för hbtq-personer som har saknats i Malmö. Det finns så himla många underbara queers här som vill träffa varandra!, säger Lou Mattei.
Hon poängterar vikten av att enkelt kunna hitta kultur som man kan spegla sig i. Till exempel både böcker där hbtq-temat genomsyrar handlingen, men också sådana där det förekommer hbtq-karaktärer utan att det görs till en stor grej.
– Det kan också vara så himla skönt att bara få läsa en bok som inte är skriven för en heterosexuell blick eller publik, om man är hbtq-person så förstår man bara. Man vill känna sig normal och inte konstig, säger Lou Mattei.
Har det varit svårt att hitta hbtq-utbud eller har ni kunnat välja och vraka?
– Över lag har det inte varit svårt. Det finns ju så många olika erfarenheter av att vara hbtq-person som man kan ha. Inledningsvis har vi varit generösa i vår definition av queer-litteratur, framförallt för att vi behövt ta emot många donationer och att köpa böcker billigt för att kunna öppna.
Hur dåliga är andra bokhandlar på representation av hbtq-perspektiv?
– I de stora kedjornas utbud kan det såklart finnas hbtq-litteratur, men jag tror att de tycker att det är svårt att lyfta fram det på ett bra sätt. Antingen vill man inte låtsas om att det är något speciellt, och känner att det vore fel att lyfta fram det. Eller så uppmärksammar man det inte alls. Det är svårt. Jag förstår samtidigt den ängsligheten. Däremot är många bibliotek jättebra på att lyfta fram normbrytande hbtq-litteratur i regnbågshyllor, säger Lou Mattei.
7 fantastiska böcker om hbtq – Tips från Lou Mattei
”En port till havet: Brev från arabiska bögar”
Khaled Alesmael
Nio livsberättelser om kärlek, åtrå, flykt, krig och frihet. Vacker och fruktansvärd på samma gång.
”Är det barnen baby?”
Kristofer Folkhammar
En berättelse om att skaffa barn tillsammans med en väninna som bög, med skrivandet, kärleken och åtrån som lika starka teman.
”Rosenregimen”
Elin Bengtsson
En bok jag slukade på en eftermiddag! Magnetisk om relationer, passion och queerhet.
”Argonauterna”
Maggie Nelson
Ett essäliknande utforskande av familj, barn, sex och queer identitet.
”Pojkflickan”
Nina Bouraoui
Barndomsskildring mellan Algeriet och Frankrike om författarens egna splittrade uppväxt och identitet.
”Your silence will not protect you”
Audre Lorde
Lordes underbara samling innehåller några av hennes skarpaste essäer och dikter. Om svart, lesbisk feminism, kärlek, konst och politik.
”Stone butch blues”
Leslie Feinberg
En ikonisk roman om butch-identitet, lesbiskhet och transerfarenhet och inte att förglömma: en arbetarskildring.