– Så länge knopparna har kvar sina skyddande blad så händer det inget. Det är först när knoppfjällen som ligger runt själva knoppen har öppnat sig, så att kylan kan komma in, som det är risk för frostskador, säger Bente Eriksen, föreståndare för Botaniska trädgården.
Lunds botaniska trädgård, som i folkmun aldrig kallas för annat än Botan, anlades under 1600-talet, för att studenterna vid universitetet skulle kunna studera hälso- och medicinalväxter. Trädgården flyttades till sin nuvarande plats under åren 1862 till 1867.
Av de växter som fanns med vid flytten finns sannolikt bara två kvar i livet, en kottepalm och en kaktus som båda står i trädgårdens växthus.
– En stor del av trädgårdens exotiska växter utomhus strök med under krigsåren, när vintrarna var ovanligt kalla. De växter vi har här nu är sådana som har återplanterats efter det, säger Bente Eriksen.
Forskning och fritid
Botan spelar fortfarande en stor roll inom undervisningsväsendet. Studenter och forskare från både Lunds universitet, Statens lantbruksuniversitet i Alnarp och andra lärosäten kommer för studera växter ur olika perspektiv. Till trädgården kommer också kommunens skolbarn för att lära sig mer om det botaniska livet.
Men bland trädgårdens 600 000 årliga besökare finns också många som kommer för att bara njuta av den fina naturen. Botan används också som vilken park som helst, dit många kommer för att jogga, promenera med hunden eller för en stunds picknick på någon av gräsmattorna.
Vid den här tiden på året är besökarna få. Men på gräsmattor och i rabatter har våren sparkat i gång. Under en promenad runt parken kan man se blommande vintergäck, snödroppar och julrosor. Trollhassel och vanlig hassel blommar på bar kvist. Genom det tillfälliga snötäcket sticker många blad upp. Här syns var scillan snart kommer att förvandla marken till blå hav av blommor. Vid pergolan längs en av gångarna sticker en mångfald av påsk- och pingstliljor upp sina gröna blad, som tecken på att de är redo för sin blomning i mars och april. Till de växter som står i tur efter dem hör hundratals tulpaner av olika sorter och näsduksträdet, som sägs vara ett av världens vackraste träd.
Känner vårljuset
Inne i växthuset råder helt andra klimatzoner, med torra varma, fuktigt varma och svalare rum, allt efter vad växterna där behöver.
Men även där syns vårtecken, med bland annat ett par aloe som har börjat blomma. För trots att växterna i växthuset lever i en specialanpassad miljö, så följer också de årstidsväxlingarna utanför.
– Det är ljuset som gör att de känner av att det är vår, säger Bente Eriksen.