– Det är feelgood böcker, men det är inte bara mys, romantik och retro. Även feelgood måste innehålla lite svärta, säger Eli.
Handlingen i den tredje boken utspelar sig före handlingen i de två första. Här får läsarna bakgrunden till varför Anna-Lisa hamnade i en antikaffär på landet.
– Hon får en 30-årskris och ramlar samtidigt över Harry Martinssons roman Vägen till Klockrike om luffaren Bolle på en loppis. Bolles äventyr får Anna-Lisa att själv ge sig ut på luffen för att få tid till att fundera över vad hon vill göra med resten av sitt liv, berättar Eli.
Romantisk miljö
Anna-Lisas plan är att skaffa mat och husrum genom att försörja sig på ströjobb som att klippa gräs och måla staket. Så hon packar ner ett fåtal ägodelar i ett klassiskt luffarknyte som hon bär på en pinne. Och börjar gå, en tur som bland annat för henne till våra trakter.
– Jag har rest mycket i Bergslagen och tycker mycket om trakten. Jag är där minst en gång om året. Jag älskar Lindesbergs stadshotell, det är en romantisk miljö. Så en nyckelscen i boken utspelar sig där. Och Anna-Lisa besöker även Frövi och sover över i Fellingsbro. Och självklart besöker hon nostalgibyn i Hosta, det är ju ett måste för alla som älskar retro och 50-talsdesign.
Anna-Lisa säljer även loppisfynd för att finansiera sitt äventyr. Loppisar är ett intresse som hon delar med författaren. Eli gillar retro, speciellt 50-tal och hon älskar att fynda på loppis.
– Det började för sju år sedan när jag skulle göra om min etta i Solna. Jag kunde inte bestämma vilken stil jag skulle ha, men så hamnade jag i Hällefors och besökte 50-talslägenheterna som då fanns i Formens hus. Efter att ha besökt lägenheten som var inredd efter en arbetarbostad på 50-talet visste jag att det var så jag ville ha det.
Likheter med sin romanfigur
Eli började leta efter 50-talsmöbler, porslin, tapeter och textilier från 50-talet. Det gör hon fortfarande, även om ettan i Solna i dag är utbytt mot ett hus i Roslagen.
– Helst föremål från 1955 till -62, det är de gyllene åren, förklarar hon.
Eli driver även bloggen ”Femtiotalsjakten” där hon bland annat bloggar om sina 50-talsfynd och tipsar om kaféer i Sverige som har kvar originalinredning från den tiden. Wienerkonditoriet i Linde tillhör favoriterna.
– Inredningen är inte 50-tal, men kaféet har en fantastisk neonskylt utanför. Och gott fikabröd, det är ju också viktigt.
Eli har fler likheter med sin romanfigur. När hon började skriva om Anna-Lisa bodde hon alltså i Solna och var nyhetschef på tidningen Metro.
– Då fick jag hålla mig till fakta, som författare får jag hitta på. Och det tycker jag är jätteroligt.
I dag har hon lämnat Metro och jobbar som reporter på tidningen Land Lantbruk. Det blir även en fjärde bok om Anna-Lisa, men sedan är det slut. Men Eli tänker fortsätta skriva romaner.
– Jag är snart klar med en roman som handlar om andra personer än de i Anna-Lisa-serien.
Fotnot: Författarbesöket med Eli Åhman Owertz är den 27 oktober klockan 18.15 i Fellingsbro bibliotek.