När: 31 augusti – 1 september
Var: Konserthuset
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Susanna Risberg
Susanna Risberg är gitarristen, kompositören och bandledaren som turnerat med namn som Marit Bergman, Elin Ruth och Svante Thuresson. 2015 tilldelades hon Jazzkatten i kategorin ”Årets nykomling”. Motiveringen löd bland annat: ”Trots sin ringa ålder redan ett stjärnskott med diger meritlista och en trygg klippa i en mängd olika sammanhang”. När hon nu kommer till Nefertiti för en spelning är det också med den nya skivan ”Vilddjur” i bagaget.
När: 31 augusti
Var: Nefertiti
Statement festival
Det är dags för Statement, festivalen som Emma Knyckare tog initiativ till som en reaktion på sexuella övergrepp kvinnor blivit utsatta för på musikfestivaler. Och med ett artistuppbåd som heter duga ser det ut att bli ett lyckat evenemang. Eller vad sägs om akter som Jenny Wilson, Loreen, Frida Hyvönen och Rebecca och Fiona? I veckan kan du läsa en längre intervju med Emma Knyckare om festivalen.
När: 31 augsti–1 september
Var: Bananpiren
Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?
Ett trettiotal aktörer inom journalistik, politik, hållbarhet och jämställdhet samlas på Stora teaterns scen för att läsa varsitt avsnitt ur Stina Oscarsons nya bok. Boken, som är illustrerad av Sara Granér, beskriver Oscarson som en handbok i hur vi ska upprätthålla demokratin. Medverkar på scen gör bland annat Sara Britz, Benny Marcel och Tasso Stafilidis. Slowgold medverkar med musik.
När: 2 september
Var: Stora teatern
Primalimpro
Improviserad teater med skratt, kaos och brutna regler. Under året kommer improvisationsgruppen Primalimpro att hänga på Café Hängmattan sista torsdagen varje månad, där de bjuder på kortform och längre format i en prestigelös tvåaktare.
När: 30 augusti
Var: Café Hängmattan
Bokrelease Lina Ekdahl
Göteborgspoeten Lina Ekdahl släpper sin sjunde diktsamling – en trampande, upprepande, drastisk, sorglig och ömsint vandring i en era av tid. För att uppmärksamma det anordnas releasefest där Anna Ahnlund uppträder med sina psykedeliska toner.
När: 30 augusti
Var: Folkteatern
Madame Butterfly
Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.
När: 1 september – 4 oktober
Var: Göteborgsoperan
Haenyeo – Havets kvinnor
På ön Jeju i Sydkorea finns en grupp dykarkvinnor som använder havets resurser med hållbarheten i fokus. De använder varken harpuner eller dyktuber. Fridykarna, som kallas haenyeo, är bärare av en tusenårig tradition som är listad på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. På denna utställning får du genom starka porträttbilder tagna av Hyung S. Kim möta några av kvinnorna. Här visas också unika föremål samt klipp ur dokumentärfilmen ”Dykarkvinnorna i Korea”, producerad av Hee-Young Ko.
När: Visas till 16 september
Var: Sjöfartsmuseet Akvariet
Liedström & Co med Ebbot och Jack Vreeswijk
Svenska popklassiker blir det när Liedström & Co gästar Pustervik. Kvällen i ära finns också två gäster på scen i form av Ebbot Lundberg och Jack Vreeswijk som kommer att göra några unika tolkningar av svenska klassiker.
När: 1 september
Var: Pustervik
Mounir Fatmi
Med installationer, videoverk, skulpturer och fotografier blottlägger Mounir Fatmi förtryckande politiska och sociala strukturer. Den marockanske konstnären liknar utställningen vid en bok. Den röda tråden är orden, och deras kraft att både förena och förgöra. Den arabiska kalligrafin används i flera verk, både som språk och som mönster. Detta är den första separatutställningen med Fatmi i Sverige.
När: Visas till 16 september
Var: Göteborgs konsthall
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
När: 13 juni – 11 november
Var: Göteborgs konstmuseum
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
När: Fram tills 14 oktober
Var: Göteborgs Stadsmuseum
Chiharu Shiota – The Distance
Det är den röda tråden som är den röda tråden i sommarens stora utställning på konstmuseet. Den japanska konstnären Chiharu Shiota, som fick sitt genombrott på Venedigbiennalen 2015, är känd för sina komplexa och poetiska nätkonstruktioner i ullgarn. Här får du kliva in i spindelvävsliknande landskap av tusentals trådar och uppleva svävande båtar av tråd och metall. The Distance är Shiotas första större utställning i Sverige.
När: Fram tills 30 september
Var: Göteborgs konstmuseum
Min flykt över havet
I alla tider har människor tvingats på flykt, och många har fått ta vägen över haven. I sjöfartsmuseets utställning skildras personer från hela världen som fått fly över vatten. Från finska flyktingbarn på Östersjön till den enorma mängd människor som fått ta vägen över Medelhavet i nutid.
När: Fram tills 16 september
Var: Sjöfartsmuseet
Aswat – syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
När: Fram till december 2018
Var: Världskulturmuseet
Fotoutställning från Kamerun
Under sju år följde ETC Göteborgs medarbetare Elina Bratt Lejring människor från olika samhällsklasser i Kamerun med sin kamera. Nu stundar, precis som i Sverige, ett val under hösten. På lördag har Elina vernissage på Frölunda kulturhus för att visa sina foton och filmer.
När: 1–31 september
Var: Frölunda kulturhus