Det händer en hel del i Göteborg under årets kulturnatta. Bland annat kommer Viktoriahuset att bjuda in besökare att upptäcka de runt 20 föreningar som håller till i huset utöver de mer etablerade Kino och Hagabion. Besökare utlovas allt från musik, konst och film till fredsfrågor.
Var och när: Föreningen Viktoriahuset, Linnégatan 21, kl 18.00–21.00
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Clara Henry snackar feminism
På Kulturnatten ska författaren och programledaren Clara Henry reda ut om feminismen gått för långt och hur man kan förhålla sig till sin kropp. Hon gör det utifrån sin nya bok ”Mot framtiden. En simpel guide till att krossa patriarkatet”.
Var och när: Världskulturmuseets trappscen, kl 18–19.30
Stina Oscarsson på samtalsklubb
Dramatikern, regissören och skribenten Stina Oscarsson är som nyligast aktuell med boken ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?”. Bokens titel utgör också ämne när Scenkonstguiden arrangerar Supper club i eftermiddag. Samtalsklubben syftar till att undersöka dagens samtalsklimat och göra deltagarna bättre på att lyssna.
Var och när: Gamlestans fabriker, kl 16.00–19.00
Ladybug festivals på Bio Roy
Kulturnatta har som sagt ett digert program i år. Ladybug festivals håller till på Bio Roy där de kör kortfilmsmaraton med filmer i genrer som filmpoesi, animation och dansfilm från världens alla hörn. I foajén hålls ett CrossCulture-mingel med konstnärer, författare och kvinnohistoriker.
Var och när: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, kl 18.00–23.00
Onsdag 24 oktober
Makten över maten
Det saknas inte mat i världen, människor svälter för att resurserna är snedfördelade. Makten över maten kallar sig ett nätverk för matsuveränitet och med anledning av världshungerdagen ger de föreläsningar på en rad platser i Sverige. Representanter från svenska och internationella organisationer ger sina perspektiv på världens livsmedelsproduktion och möjliga lösningar för att ställa krav på företagen.
Var och när: Världskulturmuseet, kl 18.00–19.30
I en värld av konspirationsteorier
Är klimathotet en bluff? Styrs Sverige av en PK-maffia? De frågorna diskuteras inte, men däremot ska det handla om konspirationsteorier och ”alternativa fakta” på Kulturhuset Möllan. Med är Åsa Wikforss som är professor i teoretisk filosofi och aktuell med boken ”Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender”, samt Kent Werne som är journalist och författare och aktuell med boken ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”.
Var och när: Kulturhuset Möllan, Mölndal 24 oktober kl 10.00–20.30
Nya rapport om klimatrelaterat bistånd
Markus Larsson som är programchef för klimat och miljö hos Fores gästar Ekocentrum för att berätta om en ny rapport och moderera ett samtal. Klimatrelaterat bistånd ska spela en avgörande roll för att nå de globala klimatmålen, men vilken roll spelar Sverige? Och hur ser fördelningen ut mellan svenskt anpassningsbistånd och utsläppsreducerande bistånd? För den som anmäler sig via ekocentrum.se i förväg finns macka och kaffe eller te en halvtimme innan samtalet.
Var och när: Ekocentrum, kl 18.00–19.00
22–27 oktober
Gothenburg Design festival
Högskolan för design och konsthantverk öppnar upp universitetet som läroplats för fler och ger workshops, föreläsningar, lek och allvar under nästa vecka. Alla programpunkter är gratis och öppna för alla, hela programmet finns på gothenburgdesignfestival.se.
Var och när: HDK, 22–27 oktober