I början av juni skedde företeelsen som många hade väntat på i och med den kritik och uppmärksamhet som riktades mot Sveriges Radio och Musikhjälpen i december 2013. En golfrunda med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson auktionerades ut, något som ansågs strida mot Sveriges Radios egen neutralitetspolicy.
– Den gemensamma uppfattningen bland många var att Musikhjälpen och SR inte kan lägga ut en auktion där Sverigedemokraterna står som avsändare, berättar Navid Modiri, som slutligen stod som vinnaren för auktionen.
Det var mycket tack vare en kompis som Navid tog hem vinsten. Han fick ett sms från kompisen under tiden auktionen pågick, som menade att något bra kunde komma ur golfrundan trots kritiken. Efter att ha lagt ut ett meddelande på Facebook lyckades Navid under loppet av 24 timmar få ihop 50 000 kronor. Trots kritiken som riktades hoppades Navid att den kommande golfrundan skulle uppmuntra till dialog och förståelse, inte enbart för sin egen och Jimmie Åkessons skull utan även för andras.
– Inför golfrundan tänkte jag mycket på hur viktigt det är att kunna möta personer i samtal även om man inte har samma värdesyn eller delar samma värderingar. Det finns en poäng i att prata med varandra, annars skapas främlingsskap och ur det främlingsfientlighet, säger Navid.
Han hade aldrig hållit i en golfklubba tidigare, men det var inte golfen som var det intressanta för mötet. Målet var istället att ha så lite förväntningar som möjligt inför mötet, för att inte gå in med en agenda där han redan på förhand skulle försöka förändra eller argumentera ned den omtalade partiledaren.
Att skapa samtalsytor är något Navid jobbar mycket med. Han föreläser mycket om kreativitet och kommunikation, och hur en genom samtal kan skapa en bättre värld. Trots att han försökte ha en så neutral inställning som möjligt inför mötet med Jimmie Åkesson tänkte han mycket på huruvida flera som står och velar inför att lägga en eventuell på Sverigedemokraterna nu skulle motiveras att göra det efter att golfrundan ägt rum.
– Jag hade tankar kring huruvida det faktum att jag möter honom kan innebära att fler väljer att rösta på Svverigedemokraterna, att det ses som att jag legitimirer deras rasistiska politik. Och jag förstår den kritiken som har riktats, men samtidigt tror jag inte att det finns något riskfritt tillvägagångssätt.
Han menar att vända ryggen till även det innebär risker, eftersom det ökar utanförskap som i sin tur bygger missnöje.
– Missnöjet är fundamentet i SD:s väljarbas, de känner sig inte hemma i det etablerade Sverige. Det behövs både motstånd och förstånd för att tackla det här. Jag fördömer inte andra metoder så länge de inte involverar hot och våld.
Vad kan du säga om det nu i efterhand?
– Det här är en människa, det kommer vi inte ifrån, det är inte en demon av något slag. Det är mer komplext än så, och det är viktigt att inte ta den enkla vägen. Världen ser inte ut som en Disney-film där en är ond och en är god. Tar vi den vägen är vi ute på farlig mark. Vi måste skilja på sak och person, att det bakom de här rösterna och den här politiken finns andra saker. Och även om många uttryck är hat ligger det under hatet mycket otrygghet, oro, mänsklighet och rädsla. Det betyder inte att hot, våld eller rasism är acceptabelt, allt detta är vidrigt, men jag tror det finns andra sätt att hantera det. Jag tror på det här sättet, att prata med människor.
Läs fortsättningen på intervjun i veckans nummer av ETC Helg.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.