Textraderna ”Ja jag, jag hatar hela borgerligheten! Ja jag, jag hatar hela kungahuset. Ja vi, vi ska beväpna oss”, ansågs allt för kontroversiella för radiolyssnarna 1979.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I Storbritannien blev Margret Tatcher samma år premiärminister – en politiker som med sin arbetar- och fackföreningsfientliga högerpolitik snart kom att bli de brittiska punkbandens hatobjekt nummer ett. Hemma i Sverige styrde en borgerlig regering ledd av Torbjörn Fälldin (C).
1980 yttrade dennes ekonomiminister Gösta Bohman (M) de välkända orden:
– De kan ju bo i plåtskjul och äta bananer, om folk från sydligare breddgrader. Ett citat som omsattes i låten ”But we have no Bananas” av punkbandet KSMB.
Detta år blev även punklåten ”Guds barn” med bandet Pizzoar anmäld till och fälld av Granskningsnämnden, efter att den spelats upp i radioprogrammet Ny våg.
– Bojan som skrivit låten fick hem ett brev från Sveriges Radio med motiveringen: ”Härmed är er låt censurerad. Vi finner den pervers och osmaklig…”, har Leif Andrée, som vid denna tid var bandets trummis, tidigare berättat för Dagens ETC.
Slängde ut tv:n
Debatten om ”Beväpna er” tog något oväntat ny fart för tre år sedan, då poeten och dramatikern Athena Farrokhzad valde att spela upp en nyinspelad version av låten i sitt sommarprat i P1.
Textraden ”Ja jag, jag hatar Zarah Leander”, var borttagen och utbytt av ett visslande. Där var det egentligen tänkt att följande textrader skulle sjungas:
”Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski, ja jag, jag hatar Johan Hakelius”, men det hade inte juristerna på Sveriges Radio gått med på.
– Vi ville inte sjunga Zarah Leander, eftersom vi inte vill basha operasångerskor utan reell politisk makt, oavsett om hon sjöng för Hitler eller inte, har Athena Farrokhzad sagt till bloggen Rummet.
Programmet fick motta rekordmånga anmälningar. En lyssnare skrev bland annat: ”Vänsterpropaganda rakt igenom. Allra värst var den inledande låten om borgerligheten och kungamakten och att vi ska beväpna oss mot dem”.
Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén blev så upprörd att han omedelbart sade upp sin radio och tv-licens, samt valde att kasta ut sin tv-apparat.
Granskningsnämnden valde dock att fria programmet, eftersom man inte bedömde att innehållet stred mot Sveriges Radios krav på opartiskhet.
En, får man anta, road Joakim Thåström, som skrivit Ebba Gröns originalversion, delade på sin officiella Facebooksida en artikel om utspelet, med kommentaren: ”Beväpna er…”.
– Jag tycker inte att det verkar vara en så klok uppmaning. Jag vet inte om vi vill ha ett samhälle där människor bär runt på vapen, sa Gunnar Axén till Metro.
– En del kallar det bildligt, men byt ut kungahuset och borgerligheten mot andra grupper i samhället; judar, muslimer, lärare. Det är ingenting jag tycker att man kan betala licenspengar för, fortsatte han i samma intervju.
”Våldsbejakande extremism”
För två veckor sedan var debatten igång igen. Nu talar vi alltså om 2017, 38 år efter att Ebba Grön gav ut låten provocerar den fortfarande. Moderatpolitikern Hanif Bali uppmärksammar att Ung vänsters nya ordförande Henrik Malmrot för två år sedan har citerat låten på Twitter. Detta får skribenten och tidigare ”slöseriombudsmannen” för Skattebetalarnas förening Lars Wilderäng, att gå i taket. På sin blogg skriver han: ”Kort sagt hyllar hen våldsbejakande extremism. Man får hoppas att Säpo har koll på detta och redan är på bollen. Och vad säger den nationella samordnaren mot (för?) våldsbejakande extremism?”.
Försvarade förbundet
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick dock snabbt ut och försvarade ungdomsförbundets ordförande.
På Facebook skrev han: ”Jag ser att Ung Vänsters nyvalda ordförande Henrik Malmrot har angripits för att ha citerat en text av Ebba Grön. Jag hade varit betydligt mer bekymrad om han aldrig hade lyssnat på Ebba Grön”.
På Twitter passade Jonas Sjöstedt dessutom på att dela ett liveklipp med ”Staten och kapitalet”. I det inlägget skrev han: ”Att kunna sin Ebba Grön tillhör allmänbildningen o det svenska kulturarvet. Hade tur att få se dem live några gånger”.
Men även Centern försvarade Henrik Malmrot.
”Som liberal kan även jag stå upp för rätten att citera Ebba Grön”, skrev Frans Sporsén, styrelseledamot i Centerns ungdomsförbund, på Twitter.
Popartisten Niklas Strömstedt skämtade om vad som kan antas vara okej att skriva och inte:
”I det här jävla landet vågar man väl inte ens längre skriva om att man kört på en fågel” skrev han på Twitter.
LISTA: De svenska punklåtarna som provocerat mest
1979: Beväpna er släpps på Ebba Gröns debutalbum ”We’re only in it for the Drugs”.
1980: Fyra punklåtar döms i Granskningsnämnden, efter att de spelats upp i radioprogrammet Ny våg. Dessa var: ”Guds barn” med Pizzoar, ”Kuken i styret” med The Same, ”Knugen skuk” med Kriminella Gitarrer och ”Bohman, Bohman” med Rävjunk.
2013: Låten ”Svarta duvor & vissna liljor” av Kartellen och Timbuktu polisanmäls för textraden ”Dunka Jimmie gul och blå”, eftersom det ansågs kunna uppfattas som ett hot mot Jimmie Åkesson (SD).
Åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen om möjligt brott.
2014: Athena Farrokhzads sommarprat i P1 mottar rekordmånga anmälningar till Granskningsnämnden, efter att hon bland annat spelat upp en version av Ebba Gröns klassiker. Moderatpolitikern Gunnar Axén väljer att kasta ut sin tv.
2015: Athena Farrokhzads sommarprat frias i Granskningsnämnden.
2015: Ung vänsters ordförande Henrik Malmrot citerar ett par rader ur ”Beväpna er” på Twitter.
27 maj 2017: Moderatpolitikern Hanif Bali upptäcker detta och delar det vidare.
27 maj 2017: Lars Wilderäng går igång och skriver på sin blogg att han hoppas Säpo har koll på detta.
27 maj 2017: Jonas Sjöstedt (V) och Frans Sporsén från CUF försvarar Henrik Malmrots citerande av Ebba Grön.