– Vi får signaler om att vissa studieförbund överväger att stänga ned hela sin programverksamhet eftersom det inte är mödan värt att söka de kommunala bidragen längre. Vi har haft en lång period av försämrade villkor för studieförbunden och vi har sett förut hur sådana här dåliga idéer riskerar att sprida sig. Och Göteborg är en stor stad som många tittar på, säger David Samuelsson.
I grunden handlar det om att staden har fattat nytt beslut om fyra mål för kommunalt stöd till studieförbund. Men de målen krockar med de fyra befintliga, statliga mål som ligger till grund för de bidrag som studieförbunden kan hämta där. Kommunen vill att förbunden ska ”öka möjligheten till inträde på arbetsmarknaden”. Dessutom har kommunen strykt statens syfte att bredda intresset för, och öka delaktigheten i kulturlivet.
– Vi tycker ju att folkbildningen är betydligt bredare än så. Den ska ge möjlighet att utöva kultur, den ska utjämna utbildnings- och bildningsklyftor och den har ett kompensatoriskt uppdrag. Det är både bildning och kultur i samverkan med föreningslivet, säger Conny Petersson, ombudsman och chef på ABF Göteborg.
Han menar att det vore fullkomligt främmande för studieförbund att exempelvis utestänga pensionärer från sina cirklar, för att de inte längre är en del av arbetskraften.
”En enda soppa”
David Samuelsson skräder inte orden kring vad han tycker om Göteborgs drag.
– Det här är ett stopp för all kulturverksamhet och det visar hur orimligt det är med den här typen av klåfingrig, politisk detaljstyrning . Kultur får inte ingå, och det är ju en jättestor, viktig del av vår verksamhet. Det är helt orimligt. Då måste förbunden dela upp anslagen och bara statligt stöd kan användas till exempelvis musikhusen och banden.
Enligt en tjänsteperson på ett av de stora studieförbunden som Dagens ETC talat med så är verksamheterna och att bedöma de studiecirklar som skickas in ”en enda stor soppa” just nu, då ingen vet om man ska efterleva statens eller kommunens syften och krav.
– Bekymret är nämnden som tagit ett nappatag kring det här och vill förändra studieförbundens verksamhet i grunden. Nämndordförande Nina Miskovsky kallar det ”Göteborgsmodellen”, men det är ju egentligen ingen modell utan ett kontrollsystem där man lämnar statens syfte och mål, säger Conny Pettersson.
Nina Miskovsky är moderat ordförande för social resursnämnd centrum i Göteborg, som har hand om kommunens stöd till studieförbunden.
Etniska föreningar drabbas
I en risk- och konsekvensbeskrivning som ABF skickat in till kommunen lyfter de flera problem som uppstår med de nya målen. De understryker själva särskilt effekter på samverkan med föreningslivet. I modellen nämns begränsningar av kostnadsersättningar och ett krav på att sträva bort från ”hyresstöd”, det vill säga att studieförbunden inte ska bidra till en förenings lokalhyra.
ABF Göteborg svarar att de har en omfattande samverkan med föreningslivet. ”Främst gäller det etniska föreningar i stadens utsatta områden. Syftet med denna samverkan, och den folkbildningsverksamhet som sker i samverkan med ABF i dessa föreningar, är att nå de grupper som är svårast att nå” skriver de i sin analys.
Beslutet i Göteborg togs i förra veckan, men i medierna har det varit i stort sätt helt tyst.
– Folkbildningen är ju till för alla människor. Det handlar om kultur, musik, teater och föreningar för tusentals människor. Har vi ingen som vill försvara det? frågar sig Conny Pettersson.
Studieförbund
Statens fyra syften med statsbidrag till folkbildningen är att:
1. Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
2. Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.
3. Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället.
4. Bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.
Göteborgs stads fyra mål för det kommunala stödet till studieförbunden:
1. Förbättra integration i samhället.
2. Ökad jämställdhet.
3. Stärka demokratin.
4. Höja utbildnings- och bildningsnivån i samhället för att skapa möjlighet till inträde på arbetsmarknaden.
I Sverige finns tio statsbidragsberättigade studieförbund:
ABF
Bilda
Folkuniversitetet
Ibn Rushd
Kulturens
Medborgarskolan
NBV
Sensus
Studiefrämjandet
Studieförbunden Vuxenskolan