”Konst på lunchen” är en ganska ny visningsform på Konsthallen. En tid efter varje vernissage har Konsthallen en längre visning av alla utställningar, men det kanske inte passar alla. Därför infördes snabbvarianten på lunchtid.
– På en kvart hinner vi ge en bättre förståelse för den aktuella utställningen, det underlättar för besökare att bilda sig en egen uppfattning, säger Jesper Blåder på Konsthallen.
I utställningen ingår bland annat ett porträtt av drottning Kristina som är gjort av en okänd konstnär 1852. Det är en kopia av David Becks porträtt från 1600-talet, originalet hänger på Nationalmuseum. Men porträttet är ett undantag, annars är merparten av konsten som visas från de fyra senaste decennierna.
Guldram tecken på välstånd
Örebro konsthall visar normalt samtidskonst, det är ovanligt att de visar äldre konst som målningen av drottning Kristina. Jesper Blåder berättar att utställningen är en del av Örebros 750-årsjubileum.
– När Örebro firade 700 år gavs det ut en bok om den kommunala konsten. Nu visar vi ett urval här i stället.
Han har jobbat på Konsthallen i tio år och det är andra gången som han har hängt en tavla med en guldram.
– Nutida konst har inte guld-ramar, men jag tror att det blir modernt igen. Konst är som mode, trender återkommer efter en tid.
Att breda guldramar var poppis förr beror dels på att det var inne med mönstrade tapeter, guld ansågs vara den enda färgen som fick ett konstverk att sticka ut från tapetmönstret, dels på att guld då som nu signalerar välstånd.
Ett verk som sticker ut utan guldram är örebrofödda konstnären Linn Fernströms stora oljemålning ”Ballerinan”.
– Den måste vara värd fem miljoner minst!, utropar en man som deltar på lunchvisningen.
– Nej, den är värd runt 500 000 kronor och tillhör de mest dyrbara konstverken i utställningen, svarar Jesper Blåder.
För otäck för Conventum
”Ballerinan” köptes in efter Linn Fernströms utställning på Örebro konsthall 2004 och hängde först på Conventum, men några i personalen tyckte att den var för otäck. Så nu är målningen hemlös.
– Den är stor och kräver mycket plats, därför är den lite svårplacerad, säger Jesper Blåder.
Örebro kommun äger 8 000 konstverk, runt 70 visas på Konsthallen. Bland dyrgriparna finns även ”Höstbild” av Stellan Mörner, en lokal konstnär som var med och bildade ”Halmstadsgruppen” och ”Ripari”, en serigrafi av Olle Baertling från 1972. Kommunen äger även två målningar av August Strindberg, men de anses vara för dyrbara för att ställas ut på konsthallen. Men pris och kvalitet är som bekant inte samma sak, och vilken konst om uppskattas är individuellt. En målning i utställningen som Jesper Bålder tycker mycket om är gjord av konstnären Signe Barth, som dog1982.
– Hon var populär när hon levde, men när hon dog rasade priset på hennes verk. I dag går hennes målningar för runt 300 kronor på Bukowskis.