– Tanken är att vara en katalysator för att kortfilm, och framför allt ung kortfilm, ska uppmärksammas och komma ut på biografer. Vi vill också värna om biografen som ett offentligt demokratiskt rum. Det blir något annat att mötas i biografen jämfört med att sitta i skolaulan eller hemma och se på film. Det är en demokratisk aspekt att de offentliga rummen finns kvar i samhället, säger Lars Wiberg.
Han är vanligtvis filmansvarig på ABF Göteborg och hjärnan bakom PinWheel. Sedan i september har han tillsammans med Jacqueline Rudeke sett till att filmare från Västra Götaland får sina filmer visade på föreningsbiografer under en månad och bjuds in för att tala om sina verk. Först ut var Parvin Yazdani, och även Amanda Leissners och Gorki Glaser-Müllers kortfilmer har visats.
Jämn könsfördelning
– Vem som helst kan komma med. En del är kopplade till ABF, andra inte. Sedan jag började med film på ABF 2008 har vi sett till att ha en 50-50 verksamhet, det ska vara lika många kvinnor, eller annan könsdefinition, som män. Vi är också väldigt noga att inte bara ha vithetsnorm utan att det är filmskapare som har olika etnisk bakgrund, säger Lars Wiberg.
Självklara frågor
Filmerna som hunnit visas på ett tiotal platser runt om i Västra Götaland har bland annat berört etnicitet och könsidentitet. Lars Wiberg tar upp att Baker Karim på Svenska Filminstitutet kritiserats för att han för in identitetspolitik i filmskapandet.
– Vi som jobbar på ett progressivt studieförbund till vardags tycker att sådana frågor är självklara. Det kan låta PK men det skiter vi i, vi står upp för att vi vill möjliggöra ett annat samhälle och det är därför vi gör sådana här satsningar, säger han.
Den 21 december anordnas en kortfilmsdag på Hagabion. Där medverkar bland annat Pinwheelms nya filmare Gustav Skogens med sin film. Han prisades av PinWheel på SM i ung kortfilm i Trollhättan.
– Den handlar om en kille som granskar vad som händer under ett fotbolls-VM och om community reporting, alltså gräsrotsmedia. Jag tror att 1 200 journalister blivit uppsagda från olika tidningar senaste åren i Sverige och det blir mycket Stockholmscentrerat. Det är lätt att vara kritisk till att journalistik är dåligt i andra länder, men hur demokratiskt är det när vi inte har egen lokaljournalistik längre? säger Lars Wiberg.
Fler och fler biografer intresserade
Han konstaterar att det är viktigt att inte glömma mindre orter i länet. Samtalen om filmerna sker i Göteborg men biografer på andra platser får gärna bjuda in kortfilmsskaparna. Att hyra en biograf kostar flera tusen kronor, men kortfilmerna kommer med på köpet då föreningsbiografer köper in sina huvudfilmer. De biografer som vill vara med blir fler hela tiden och 2016 kommer man även att finnas i Halland.
– Kritiker menar att en kortfilm och en långfilm ihop kan förstöra upplevelsen om de inte stämmer överens i tematik, men vi struntar i det. Landsortsbiograferna och de som gör filmerna blir själaglada att filmerna kommer ut så att så kräsna kan vi inte vara i vårt tänk. Det är ju ingen som satsar på kortfilmsbiografer så vi får använda det som finns, säger Lars Wiberg.