– Det var ett straff vi tog till när dödsstraff inte ansågs strängt nog.
Det innebar att innan avrättningen skulle den dömdes ben krossas.
Det gjordes ofta genom att kroppen kördes över med vagnhjul, förklarar Janne Palmén.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett tecken i tiden på fascinationen för brott, bestialiska mord och kriminalitet som annars tar sig uttryck i att var och varannan människa sitter klistrad framför true crime-serier på skärmen.
Stort intresse
När Janne Palmén sa upp sig från jobbet som kriminolog på Ekobrottsmyndigheten för att arrangera kriminalhistoriska vandringar i Majorna hade han hoppats på tio deltagare och två promenader i veckan. Men intresset har överträffat förväntningarna. Han har fått lägga in extrapromenader på schemat och haft över 50 deltagare på de mest bokade vandringarna.
– Jag vet inte varför människor fascineras av brott och brutalitet, men ska jag spekulera så tror jag att det dels handlar om en nyfikenhet på den kriminella världen, som skiljer sig så radikalt från ens egen tillvaro, men ändå finns så nära inpå. Det och ett behov att vilja förstå och förklara det oförklarliga, säger Janne Palmén.
”Lite av en frizon”
Framöver planerar Janne Palmén att utöka sitt koncept till fler stadsdelar och tidsepoker. Just nu är det Majorna och 1800-talet som gäller. Ett självklart förstaval. Då var Göteborg en växande stad med stor inflyttning från landsbygden. Majorna tillhörde ännu inte staden utan låg utanför murarna som en del av Örgryte socken.
– Det var landet. Ett område som var lite av en frizon där ordningsmakten hade låg närvaro. Unga män har alltid varit kraftig överrepresenterade i brottsstatistiken, och på 1800-talet fanns det gott om dem här. De var fattiga, svultna och stadsdelen härjades av återkommande koleraepidemier, berättar Janne Palmén.
Där fattigdomen mötte den blomstrande handelsstaden Göteborgs växande rikedom och varutullar uppstod allt från mutbrott, smuggling, maffialiknande gängkriminalitet, knivslagsmål och klotter.
– Ytterligare en fördel med 1800-talet är att dagstidningarna fick sitt genombrott då, så det finns gott om källor. En indignerad insändare beklagar sig över hamnsjåarnas klotter som innehåller ”grova osedligheter om de sedligaste personer av båda könen”, berättar Janne Palmén.
Det är lätt att föreställa sig det kränkta, uppburna borgarparet som smädas i klottret. Minst lika enkelt att se flinet på underklassgrabbarna som klottrat om dem.
– Det blir gott om unga män i historierna, men vi får inte glömma att det fanns kvinnor också, som då lite nedsättande kallades manhaftiga. Det innebar att de tog för sig, säger Janne Palmén.
Det var sådana som Mor på Styvern, Eva Ax, änkan Björkman, Skorstens-fågeln och Kalkon-Johanna. Ledare för rånarligor, lönnkrogsägarinnor och bordellmammor, bland annat, fortsätter han.
En ytterligare del i förklaringen till intresset för kriminalhistoria är att det ger paralleller och förståelse för nutiden, tror Janne Palmén.
– Jag brukar få gott om skratt när jag berättar om hur mutskandalerna kring Göteborgs tulltjänstemän blev så stora att de blev internationellt nyhetsstoff. Kan ni tänka er, här, i Göteborg. Han fortsätter:
– Och visst går det att hitta likheter mellan 1800-talets Majorna och bilden som idag målas upp av våra förorter. Platser där samhället inte är närvarande och bryr sig.
Kabelgatan, Majorna
Ungefär där Kabelgatan ligger idag låg år 1887 Gråbergstan. På Gråbergs-gatan 19 bodde Carl Johan Wetterlind, en före detta jägare som led av psykiska problem. I februari 1887 kom polis till platsen i syfte att föra Wetterlind till ”fattigvårdens dårhusavdelning”. Wetterlind barrikaderade sig på vinden och höll stånd med sin ansenliga arsenal av skjutvapen i över en vecka. Försök att få ut honom resulterade i ett flertal skottskadade och en dödsskjutning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kvarnberget, centrum
Göteborgs första avrättningsplats där Göteborgs första anställda bödel, mäster Hans från Halmstad, svingade sitt svärd. Bödelsbostaden låg på Kvarnberget och drygt 200 år senare vittnade en ung man om att ha sett en märklig gestalt med ett avhugget svärd röra sig på toppen av berget. En troligare spökkandidat än mäster Hans kan var Per Borelius (bödel mellan 1676–1684) som var beryktat sadistisk i sitt värv.
Andra Långgatan 4, Linné
1969 låg sjömanspuben Sjöboden här. Där sågs grevinnan Margareta af Forselles vid liv för sista gången innan hennes styckade kropp hittades i en koffert i havet vid Gåsö i Lysekil. Två finska invandrare anhölls för mordet men förklarades senare oskyldiga. Misstankarna riktades istället mot en läkare med mottagning på Hvitfeldtsgatan, men mordet är ouppklarat och polisiärt avslutat.
Bagarmästare Schultz hus, Haga
I hörnhuset vid Landsvägsgatan/Haga Nygata skar Anna Brita Persson halsen av Lotta Andreasdotter den 26 oktober 1862. För att kunna gömma kroppen ovanför rumstaket kapades Lottas båda ben vid ljumskarna med en bandkniv.
Lyckans väg, Lorensberg
1702 flyttades avrättningsplatsen från Stora torget (nuvarande Gustav Adolfs torg) till området där Carlanderska sjukhuset (bilden) ligger idag. Bödeln fick bostad vid Näckrosdammen. Huset kallades Bödelslyckan och har givit Lyckans väg sitt nuvarande namn.
Skarprättare, bödlar och rackare
Stadsmuseet arrangerar flera stadspromenader och sittningar under hela augusti.
Crime Walks
Kriminologen Janne Palmén målar upp bilden av Majornas 1800-tal.
Fyllt av gängkriminalitet, bordeller och krogslagsmål.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ölvandring
En stadsvandring i Göteborgs ölvärld med guiden Simon Svensson.
Historier, legender och provsmakning. 3,5 km med start vid Kopparmärra och slut vid Kronhusbodarna.
Arrangör: Njutningsfrämjandet.
Spökvandring
Möt kungar, aktriser och avrättade fattighjon under en skrämmande vandring genom ett av Göteborgs äldsta områden. Dramatiserad historia av guider i otäcka kostymer. Inleds med middag på Café Kronhuset.
Spökvandringen startar på Gustav Adolfs torg.
Arrangör: Comedy Art Theatre
Matvandring
En promenad med Göteborgs mathistoria i fokus. Smaka på lokala delikatesser vid stoppen. Start vid Kopparmärra, slut utanför Skansen Krona.
Arrangör: Njutningsfrämjandet.
Rösträttsmarschen
Sommaren 1918 hölls Sveriges enda demonstration för kvinnlig rösträtt i Göteborg. Onsdagen innan valet arrangeras en vandring i demonstrations-tågets spår med historier om kvinnorna som demonstrerade, händelser och hus längs vägen. Endast 5 september.
Arrangör: Walknet.
Det befästa Göteborg
Vad finns egentligen bakom gallret till katakomberna under Pedagogen? Svaret ges under vandringen som går genom Göteborgs befästningar.
Fram till 1800-talet var vår danskhotade stad en av Europas bäst befästa.
Arrangör: Walknet.