Gästspel från av Riksteatern på Folkteatern av Joakim Rindå och Ninna Tersman som spelas på svenska och delvis arabiska. Eivor och Abdu möts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. En oväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen.
NÄR: 2-3 oktober
VAR: Folkteatern
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Leka tre
För barn mellan tre och sex år, om en oundviklig och välbekant konfliktsituation - vem som får vara med i leken och vem som blir utanför. Teater Tamauer gör pjäs av Carin och Stina Wirséns bok med samma namn på Hagateatern.
NÄR: 3 oktober - 1 november
VAR: Hagateatern
Johan Rheborg – Säker på att jag är osäker
Johan Rheborg stand up:ar kring vem man egentligen är efter att barnen flyttat hemifrån? Vad ska man hitta på och göra efter att ha varit småbarnspappa i 25 år? Han har de senaste åren turnerat med de två föreställningarna “Rheborg” och “En man som heter Ove”. Här utlovas lite privatare aspekter när ”standup-proffset Johan Rheborg berättar om den osäkra och förvirrade privatpersonen Johan Rheborg.”
NÄR: 5 - 6 oktober
VAR: Draken
Innan vi glömmer
Samlingsutställning på Göteborgs Konsthall med de fem nationella och internationella konstnärerna Petra Hultman, Helga Härenstam, Kateřina Šedá, Knutte Wester och Ferhat Özgür. Utställningen lyfter fram berättelser där de nära och kära utgör grunden för ett konstnärligt utforskande. Fram träder ett möte mellan olika generationer, tidsepoker och livsvillkor.
NÄR: 6 oktober - 13 januari
VAR: Göteborgs konsthall
The tallest man on earth
Kristian Matssons framfart som Tallest man on earth har nog få musikintresserade missat. Nu släpper han låten ”An Ocean” – den första i en serie betitlad ”When the Bird Sees the Solid Ground”. Till varje låt kommer en ackompanjerande video regisserad av Matsson själv att släppas, och totalt kommer hela serien bestå av fem släpp. I samband med släppen gör han en soloturné där två av spelningarna är på svensk mark. Den 6 oktober på Berwaldhallen i Stockholm och 7 oktober Draken i Göteborg.
NÄR: 7 oktober
VAR: Draken
Beach house
Baltimoreduon Beach House har spritt sin melankoliska drömpop i över ett decennium nu. I år släpptes sjunde albumet ”7” och under hösten kommer de till Sverige för tre spelningar. Förutom Göteborg och Trädgår'n kommer de till Mejeriet i Lund och Münchenbryggeriet i Stockholm. Duon består av Victoria Legrand och Alex Scally och musiken de skapar är stämningsfull, svävande och drömsk.
NÄR: 5 oktober
VAR: Trädgår'n
At the gates
At the gates är fortfarande, 28 år efter att de bildades, en av de största anledningarna till att Göteborg är en välkänd stad i metalkretsar. Albumet “Slaughter Of The Soul”, som släpptes 1995 kom att bli en grundbult i var dödsmetallares skivsamling och banade väg för det som kallas ”Göteborgssoundet”. ”Egentligen” lade de ner redan för 22 år sedan, men det har varit lite sisådär med det via diverse återföreningar. Den riktiga återkomsten kom för fyra år sedan med skivan "At War With Reality". Med sig till Pustervik för denna dubbelspelning har de Nifelheim och Vampire som support.
NÄR: 6-7 oktober
VAR: Pustervik
Dogville
Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl tar sig an von Triers Dogville. Förvisso är redan filmen från 2003 lite filmad teater med sin avsaknad av scenografi, sin enda scen där hela handlingen utspelas, sina osynliga dörrar och sina kritmarkeringar för gator. Men nu är den teater på riktigt och även till Folkteatern scen kommer Grace på flykt undan maffian, moraliska dilemman ställs på sin spets och kastas omkull.
NÄR: 29 september - 12 december
VAR: Folkteatern
Ringaren i Notre Dame
Musikalversionen av Ringaren i Notre Dame lägger sig någonstans mellan Disneyfilmen och Victor Hugos roman, med lutning åt Disney. Något mörkare än sitt tecknade dito, men samtidigt glädjefylld och fantasieggad. Den är från början skapad av ett Oscar-belönat team med textförfattare och kompositörer från diverse Disneyfilmer, men bearbetad och regisserad här av Thomas Agerholm. I rollerna som Quasimodo och Esmeralda syns Martin Redhe Nord och Marsha Songcome, båda utbildade i Göteborg.
NÄR: 20 september - 6 april, 2019
VAR: Göteborgsoperan
Till varje pris
Politisk fars i finsalongerna blir det när Adde Malmbergs ”Till varje pris” intar scenen i ungefär två månader. En pjäs i genren fars har aldrig någonsin beskrivits utan orden ”förvecklingar och förväxlingar” och så även här. Den här gången utspelar det sig under Almedalsveckan och på scen syns bland andra Anders Jansson, Malin Cederbladh, Eric Ericson och Carina M Johansson
NÄR: 12 september - 8 november
VAR: Stadsteatern
Skuggorna av Mart
Nypremiär. Stig Dagerman skrev pjäsen ”Skuggan av Mart” 1948. Mattias Anderssons nyskrivna pjäs är starkt inspirerad av den, men i hans version har skuggorna blivit fler. Tre människor som är ingenting drömmer om att göra bestående avtryck på jorden. En berättelse om skammen i att vara feg och passiv med en ständigt växande skuggvärld som spelar på väggarna. I rollerna syns bland andra Ylva Gallon, Eleftheria Gerofoka och Nemanja Stojanović.
NÄR: 12 september - 20 november.
VAR: Backa teater
Smärtan
På Stadsteaterns lilla scen spelas ”Smärtan” efter Marguerite Duras legendariska dagboksanteckningar från andra världskriget. Emilie Strandberg har dykt djupt ner i Duras liv och verk och både regisserar och skådespelar. I rollen som Marguerite syns Carina Boberg.
NÄR: 14 september - 20 oktober
VAR: Stadsteaterns lilla scen
Ingen rök utan eld
Röda sten tar vara på att det är valår, och blir till en plattform där både konstnärer och besökare kan göra sina röster hörda. Utställningen, som består av både nyproducerade och befintliga verk, behandlar frågor som rör demokrati, aktivism och civilkurage. Det blir platsspecifika verk och performancekonst med bland annat Mary Coble, Annika Lundgren och Felipe Mujica. Dessutom föreläsningar och workshops.
NÄR: 1 september – 18 november
VAR: Röda sten konsthall
Madame Butterfly
Den amerikanske sjöofficern Pinkerton köper sig en ung hustru i Japan – geishan Madame Butterfly. Hon gör stora uppoffringar för att anpassa sig till livet som amerikansk maka och kapar alla band till kultur och bakgrund. Men för Pinkerton är allt en lek. Saker ställs på sin spets när deras barn föds. Puccinis klassiska opera tolkas här av den japanske regissören Yoshi Oïda. Versionen som verket spelas i är en tidigare än den oftast förekommande och är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism.
NÄR: 1 september – 4 oktober
VAR: Göteborgsoperan
Det universella språket
I denna forskningsbaserade utställning undersöks efterkrigstidens abstrakta måleri med utgångspunkt i museets egna samling. Här visas måleri, skulptur, teckningar och grafik från åren 1945-1970. Forskningsstudien som utställningen utgår från publiceras i museets skriftserie Skiascope i samband med vernissagen. Här undersöks vilka föreställningar som knöts till abstraktionen och hur dess ställning i konstlivet förändrades under perioden.
NÄR: 13 juni – 11 november
VAR: Göteborgs konstmuseum
We have a dream
Artisten Zara Larsson, hbtq-aktivisten Sam Opio och modellen Alek Wek. Gemensamt för dem alla är drömmarna om att skapa förändring, att de står upp för sina värderingar och går mot strömmen. I utställningen ”We have a dream” skildras inflytelserika människor med porträttbilder. Till varje porträtt hör en berättelse, och här delar kändisar utrymme med ungdomar och vardagskämpar. Initiativtagare är Albert Wiking och Oscar Edlund, som har fotograferat respektive intervjuat.
NÄR: Fram tills 14 oktober
VAR: Göteborgs Stadsmuseum
Aswat – syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien.
Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Fram till december 2018
VAR: Världskulturmuseet