Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén lärde känna varandra när de pluggade litteraturvetenskap. De delade kärleken till böcker och ville jobba med det, men tyckte att världen inom de existerande förlagen kändes hierarkisk, skrämmande och svår att ta sig in i. Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén valde att istället starta ett eget förlag.
De har nu båda andra jobb och studier vid sidan av, men jobbar för att en dag kunna försörja sig på det egna förlaget.
Känslomässigt arbete
Den första boken släpps nu, den 8 mars, och är även den av egen produktion. Idén till ”Vem bryr sig – en antologi om känslomässigt arbete” kom gradvis, där en viktig punkt var en promenad som de gjorde med några kvinnor i anslutning till en midsommarfest.
– Vi kände hur det hängde ihop, hur vi alla delade och kände igen den här upplevelsen från våra kontakter med partners, pappor och manliga vänner, säger Sara Hallonsten.
Upprop i sociala medier
I antologin ringar de in vad de menar med känslomässigt arbete.
– Vi använder begreppet för att försöka ringa in det omsorgs- och relationsarbete som görs vid sidan av andra, mer praktiska dimensioner av det sociala livet. Enkelt uttryckt handlar det om att ägna sin kraft och tid åt att människor runt omkring ska må bra. Det kan vara någonting så enkelt som att känna in, ställa rätt frågor, lyssna, stötta och bekräfta, skriver de.
Efter att ha bestämt sig för att göra en bok i ämnet gick Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén ut med ett upprop i sociala medier. De vände sig också till olika organisationer som arbetar inom områden som på ett eller annat sätt tangerar frågan.
I antologin finns det texter – med allt från dikter till kortare och längre prosastycken – från omkring femtio kvinnor. Till det kommer tecknade serier, skärmdumpar, bilder och annat kringmaterial från ungefär lika många. Det som nu publiceras är kanske hälften av det material som har kommit in.
I det färdiga urvalet finns en bredd i både ålder och spridning i landet. Innehållsmässigt kretsar materialet kring återkommande teman om kvinnor som utför det tysta arbetet med att på olika sätt backa upp och ta hand om männen i sin närhet.
Start för egna förlaget
Antologin blir också startskottet för det egna förlaget, vars inriktning kommer att vara böcker om kvinnors erfarenheter. Inom det fältet vill de båda förläggarna kryssa mellan genrerna.
– Det kan vara roligt och spännande med en genrelöshet, där vi kan experimentera på olika sätt. Det kan ju kanske vara böcker av unga, som riktar sig till äldre. Eller tvärtom böcker som skrivits för äldre där vi försöker nå ut till de unga, säger Agnes Ahlsén.
I september kommer den andra boken ut, ”Black Box” av Shiori Ito. Det är en bok som översätts från japanska, och som handlar om hur författaren chockade sitt hemland när hon gick ut offentligt och berättade om hur hon blev våldtagen av en känd tv-journalist.