– Han var en av de första politikerna som förstod hur media kan användas. Han ställde upp på bilder och tyckte att det var roligt. Han var en social person och tyckte om att munhuggas med journalisterna, säger historikern Henrik Berggren.
Boken skildrar Olof Palmes liv från barndomen på Östermalm, till studietiden under krigsåren och perioden som personlig assistent till Tage Erlander, vidare till karriären som landets yngsta statsråd och slutligen posten som statsminister.
Bilderna har valts ut av fotografen Jacob Forsell, som själv fotograferat Palme vid en rad tillfällen. För texterna står historikern och författaren Henrik Berggren, som 2010 gav ut Palme-biografin Underbara dagar framför oss.
– Jag upptäckte att det var väldigt spännande och roligt att ta bilderna som utgångspunkt och skriva texter som gav lite mer än bilderna. Man får mycket associationer och känslor när man tittar på bilder, men det behövs också lite kontext, det gäller att hitta sätt att snabbt placera bilden i ett sammanhang, säger Henrik Berggren.
”Var en resultatpolitiker”
Olof Palme gjorde sig känd som en god talare och en karismatisk ledare – och det är just så många minns honom. Men Henrik Berggren betonar att det finns en annan sida av Palme också.
– Han var en resultatpolitiker. Det är viktigt att komma ihåg att han åstadkom mycket. Han var effektiv i sin kritik mot Vietnamkriget och i kampen emot Apartheid i Sydafrika. Han var med och förhandlade fram MBL och drev frågan om att göra skilsmässor mer jämställda. Han åstadkom mycket, men man pratar om honom främst som någon som sa bra saker, vilket han ju också gjorde, säger Henrik Berggren.
Olof Palmes sinne för humor är en annan sak som Henrik Berggren gärna lyfter fram.
– Han hade glimten i ögat och kunde driva med sig själv och vara ironisk. Han kunde vara allvarlig också, men jag tycker om den sidan av honom. Och han satt inte fast, var inte dogmatisk. Han sa någon gång att han bara ville ordna så att vanligt folk har det bra. Det låter lite banalt, men jag tror att det låg någonting i det. Han hade starka värderingar, idéer och stod för någonting, men drevs inte av någon dogmatisk ideologi, säger Henrik Berggren.
Fundera på nutiden
Boken kommer ut 30 år efter Olof Palmes död, men gruppen som jobbat med boken har medveten valt att inte ge mordet allt för stor plats i historien om Palmes liv.
– Jag tror att känslan bland oss som gjorde boken var att den ska handla om livet och inte så mycket döden. Mordet på Olof Palme har nästan kommit att överskugga hans liv. Det är inte konstigt att folk är intresserade av mordet, men jag tycker att det är lite sorgligt att människor vet så mycket om olika teorier om mördaren och vem det var, och så lite om Palme och vad han gjorde. Man måste inte tycka att allting han gjorde var bra, men man kan använda hans liv och gärning för att fundera på nutiden och dagens situation, säger han.