”Ett vanhelgande”. ”Inte ens dålig buskis”. Den stora motorsågen åkte fram när kritikerna skulle recensera ”Flykten till Östermalm” vid premiären i april.
Men publiken verkar inte alls hålla med. Enligt SVT har serien haft i snitt 200 000 tittningar per avsnitt. Och huvudrollsinnehavaren Özz Nûjen verkar ta sågningarna med ro.
– Kritikerna är finsmakare, men de vet inte alltid vad folket gillar. Och det är okej. Men både jag och SVT är otroligt glada över den här stora succén, säger komikern.
”Flykten till Östermalm” kom att bli Sven Melanders sista projekt innan han avled i fjol. Skådespelaren står tillsammans med med Paolo Vacirca för manus, och Adi Omanovic och Mak Omanovic för regi.
– Jag hoppas att Sven Melander ler i sin himmel och är glad över oss, säger Özz Nûjen.
Ärver halv miljard
Seriens premiss är enkel: Den gladlynte kurdiska pappan Kennedy Mursa ärver en halv miljard och tar ett snabbt beslut. Han proppar in familjen och sin mamma i bilen och flyttar från Rosengård till en sjurummare på Östermalm med Sveriges dyraste utsikt.
De går från jobb på kemtvätt till champagneluncher och shopping på Svensk Tenn. Dessutom börjar Mursas bekanta sig med sina nya grannar vars åsikter är i stil med ”Sossarnas jävla skattepolitik tillåter inte kreativ bokföring”.
Det blir en serie om kulturella frontalkrockar mellan klasserna.
– Nästan alla människor vill passa in dit man kommer. Så familjen Mursa försöker på olika lära sig områdets normer och osynliga regler, säger Özz Nûjen.
”Orten-psykolog”
Förvandlingen går snabbt. Pappa Kennedy börjar klä sig i blå skjortor med lammullströja över axlarna och över sig i kallpratets ädla konst (”Närå, jorå så atteee”, ”Jaha, nähä. Lite kaffe på det här?”). Samtidigt skaffar sonen sig en ”orten-psykolog” för att gå från Malmö-tugg till Stockholms-slang, medan dottern börjar prata med Lidingö-iiii:n och lär sig att vaska dyra mackor på cafét för att inte verka fattig. Endast farmor i familjen håller kvar i sina vanor: Hon svär och skrattar framför kurdiska program på tjock-tv:n.
Vad är det pappan i familjen hoppas på när han flyttar till Östermalm?
– Han älskar att bo i Rosengård, och har det bra där. Men när han blir förmögen vill han ge sin familj det bästa och dyraste. Han vet att världen är till för de rika och han kan njuta av det.
Regeringen – ett rövgäng
Men fuffel pågår i de öfre paradvåningarna. Flera av grannarna visar sig bara lajva rika och har förskingrat pengar ur bostadsrättsföreningen för att klamra sig fast vid sin lyxiga livsstil.
En kallar sig för ”Senior lead quantative analyst inom corporate private banking” – men visar sig vara luspank.
– De är väldigt rika tack vare att Sverige har ett ekonomiskt samhällssystem håller dem uppe, ett system som tar från de lite fattigare och ger till de som redan har, säger Özz Nûjen, som blir eld och lågor så fort politik kommer på tal.
– Om räntan stiger till 15 procent så är det väldigt många av de som levt rikt som inte kommer att klara av det. Men det skulle aldrig vårt rövgäng till blåbruna regering tillåta. De kommer att rädda den gruppen. Det är därför regeringen infört dolda elstöd till exempel. Det är ett bidrag till dem, säger han.
Rövarkapitalister
Sverige har en skattepolitik som gynnar de rikaste. Det skriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka i sin uppmärksammade bok ”Girigsverige”. Han konstaterar att Sverige i 20 år sprutat skatterabatter över svenska kapitalägare, vilket på kort tid förvandlat Sverige från ett välfärdsland till ett skatteparadis för rika. Ett land som infört ISK-konton som i princip gör aktieutdelningar skattefria.
Du har precis läst boken. Vad tycker du om Sveriges ekonomiska system?
– Vad ska man säga ... Vi har rövarkapitalism och ett rövgäng till regering. En fascistregering som upprätthålls av fascistapologeter, säger Özz Nûjen engagerat.
Han fortsätter:
– Liberalerna, kristdemokraterna och moderaterna har sålt sig för att rädda sina rika kompisar, för att de ska kunna fortsätta att utarma skolan, vården och så vidare. Och det vet ju alla. Men deras tid kommer också. De kommer att falla.
Du kom till Sverige och Rinkeby som åttaåring, 1983, när din kurdiska familj flydde från Turkiet. Hur har din uppväxt format dig politiskt?
– Jag kom till ett Sverige då man var välkommen som flykting. Nu är man inte ens välkommen om man är utlänning och läser på universitet. Det är skrämmande när man ser hur Sverige har förändrats de senaste 40 åren. Det är en enorm skillnad. Och det är för att vi har låtit oss vägledas av rasismens och xenofobins politiska kraft, säger Özz Nûjen.
”Försvunnit 300 miljarder”
Komikern behöver knappt ta andningspaus innan han inleder ett initierat brandtal mot det sönderprivatiserade Sverige som skyller alla samhällets problem på invandringen.
– Det är inte invandrare som har privatiserat skolan. Det är inte invandrare som har sålt ut sjukhusen. Det är inte invandrare som har privatiserat apoteket. Det är inte invandrare som har tagit bort järnvägen från statligt ägande. Det är inte invandrare som har förstört samhällsstrukturen eller tagit bort gåvoskatten, arvsskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, säger Özz Nûjen upprört och fortsätter:
– Man klagar alltid på invandringen. Det är smart. Det är jättesmart. Men det folk borde fråga sig istället är varför det har försvunnit 300 miljarder ur svensk välfärd, och varför så mycket har nedmoterats. Det går rakt in i fickorna på högerns kompisars.
Du menar att de som drabbas av att välfärden monterats ner också får skulden för det?
– Ja, men det är inte bara de som drabbas. Även den vanlige medelsvensson drabbas. Deras sjukvård, skolor och äldrevård blir sämre. Men de har lärt sig hata invandrarna istället för att hata det som försatt dem i den situationen: högerpolitiken.
”Högern vann”
Enligt Özz är ett av grundproblemen i den svenska ekonomiska politiken att man gör varje problem till individens ansvar.
– Till och med när det gäller miljökatastrofer. ”Vad kan du göra?” istället för att fråga sig ”Vad kan vårt stat eller vårt land göra för miljön?”. Varje person ska ta sitt eget ansvar och inte flyga. Det var ju helt sjukt förra valet, att man pratade om sänkta bränslepriser när vi är mitt inne i en klimatkatastrof. Men det visar också på att de vann. De vann faktiskt. Det går ju inte att säga något annat, tyvärr. Och Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar gick på det.
Hur då?
– Du kan inte prata med rasister och nazister på deras premisser och logik. Hela pendeln har svängt åt höger. Hela samhällssystemet har ändrats. Och du hör ju vad SD-politiker säger: Att en jude eller same eller kurd inte kan bli svensk. Det är så äckligt. Att inte hela Sverige går uppror mot det är förjävligt, säger Özz Nûjen och fortsätter:
– Ingen tänker på svenska arbetare som gör jobb och arbetar stenhårt varje jävla dag och dör på arbetsplatsolyckor. Ingen vill rädda dem. Ingen vill rädda alla kvinnorna som blir ihjälslagna i sina hem. Med några knarkare och langare som skjuter ihjäl varandra - de utmålar man som ett hot mot hela Sverige.