När: 12–14 april
Var: Majorna
Nationalparken
Lockrop och lovsång från folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders, samt kompositören Hampus Norén och poeten Jonas Gren, som tidigare gjort showen Fäboland. I Nationalparken får vi följa med in i de djupa skogarna till byalagsgubbarnas, skogsmaskinernas och mossbäddarnas land. Här hörs berättelser om mormorstallar, dragspel och motorsågar. Gammelskogen får agera metafor för mångfalden. Gästspel från Riksteatern.
När: 9 april
Var: Folkteatern
Jill Johnsson
Jill Johnsson har precis släppt ny musik och ger sig ut på vägarna tillsammans med sitt band. Med ”My Remedy Tour”, som den heter, så åker hon för första gången som etablerad artist ut på klubbar och mindre, mer intima scener.
När: 10 april
Var: Trädgår’n
Sharon Van Etten
Sharon Van Etten från New Jersey, numera Brooklynbo, släppte sitt femte album Remind Me Tomorrow tidigare i år. Den var ett tydligare stilbrott än kontinuiteten som funnits i de tidigare skivorna. Den tidigare souliga, lätt Springsteendoftande singer-songwritern lät plötsligt mer maskinpark och suggestiva beats.
När: 9 april
Var: Pustervik
Thomas Stenström
Thomas Stenström är ramlande nära att bli ett one hit wonder med sin ”Slå mig hårt i ansiktet” från albumet Fulkultur som släpptes 2014. Andra plattan ”Rör inte min kompis” gick lite mer obemärkt förbi och nu har det varit tyst från Thomas i två år. Första singeln från nya EP:n är släppt, och vi får se om det kan bidra till fler låtar för publiken att hoppas på.
När: 12 april
Var: Pustervik
Gravity & Other Myths
Nycirkus i världsklass när australiensiska Gravity & Other Myths gästar Göteborg. I showen Backbone testas gränserna för vad styrka kan innebära; fysiskt, emotionellt, individuellt och kollektivt. Backbone är nycirkuskompaniets tredje uppsättning. Deras senaste show, A Simple Space, fick stor internationell framgång när den spelades i 24 länder.
När: 12–13 april
Var: Stora teatern
För allas trevnad
För allas trevnad är ett scenkonstverk om nödvändigheten av att, vänligt men bestämt, krossa patriarkatet, som hade premiär redan 2016. Skapat av Åsa Gustafsson, Tove Wiréen och Nina Haber. De två förstnämnda står på scen och den sistnämnda har regisserat. Upphovskvinnorna själva skakas gång på gång av hur otäckt aktuell pjäsen fortfarande är, och att den därför måste återkomma.
När: 13–17 april
Var: Masthuggsteatern
Flickan med svavelstickorna
Rikard Lekander tar sig an HC Andersens stillsamma saga och förvandlar den till stumfilmsteater. Musiken, blickarna och rörelserna får tala när flickan med sina svavelstickor som ingen vill köpa går barfota genom en snöig nyårsnatt. Målgrupp är lågstadieelever och det blir både skolvisningar och öppna sådana.
När: 29 mars–13 maj
Var: Backa teater
Det explosiva
Angereds Teater och Angereds Teaterskola presenterar framtidens skådespelare i föreställningen Det explosiva av Christofer Bocker. Det är elevernas slutproduktion och handlar om allt ifrån viljan att vara fri, från sig själv, andra eller en maktstruktur. Angereds Teater backar upp skåpspelarstudenterna med ett professionellt team bestående av tekniker, ljusdesigner, scenograf och producent.
När: 29 mars–27 april
Var: Angereds Teater/Blå Stället
Little shop of horrors
Originalet är Roger Cormans svartvita skräckkomedi från 1960. I början på 80-talet blev historien en musikal med samma namn, vilket ledde till en ny film av Frank Oz, inspirerad av musikalen. De senare är förlaga till Stadsteatern version där Ebbot Lundberg stått för översättning av texterna och Jaqee är spelar den blodtörstiga monsterväxten Audrey II.
När: 5 april–31 maj
Var: Stadsteatern
Life’s a show
Explosiva, politiska och poetiska dansverk av koreograferna Marina Mascarell & Hofesh Shechter. Mascarells Valley tar sig en det tidslösa temat: Livet som skådespel. Hofesh Shechters Contemporary dance beskrivs som intensiv klubbfeeling med ironiska blinkningar till musikvideos.
När: 15 mars–14 april
Var: Göteborgsoperan
I and you
En skildring av vänskap och om att våga leva livet fullt ut. En berättelse om hopp, drömmar och poesi. Caroline lever hemma på grund av sjukdom, med endast Instagram och Facebook som sällskap. Tills Anthony plötsligt dyker upp – beväpnad med pommes frites och en sliten kopia av Walt Whitmans poesi. Som alltid på G.E.S.T. så spelas det på engelska.
När: 15 mars–13 april
Var: Gothenburg English Studio Theatre
Tori Wrånes – separatutställning
Norska Tori Wrånes hybridformer och mutationer, jojkande troll, degiga löpband och upphängda sackosäckar som frontalkrockat med abstrakt måleri. Intensiva filmverk och installationer där ljud och rörelse är i centrum.
När: 2 mars–25 augusti
Var: Göteborgs konstmuseum
Gemenskapen
Skådespelare och publik sitter i ring och interagerar i Petra Revenues Gemenskapen. Det är mer ett Ett sceniskt samtal, en föreställning med närhet som grundidé, än en regelrätt pjäs. Fem stolar och en elgitarr räcker när ledaren Vilgot bjuder in publiken i cirkeln.
När: 9 mars–28 april
Var: Teater Trixter
Jane Eyre
Regissör Ragna Wei tar sig an Charlotte Brontës klassiker Jane Eyre på Folkteatern. Jane har allt på minuskontot när hon föds. Föräldralös, fattig, oälskad. Men så en dag träffar hon den rike Mr Rochester och de blir förälskade. Lite synd bara att Mr Rochester redan råkar vara gift och har sin fru, som han stämplat som galen, inlåst på vinden. ”Romantik och feminism” står som Folkteaterns underrubrik.
När: 2 mars–27 april
Var: Folkteater
Encounters – Nordic photography beyond borders
I utställningen visas verk av fem nordiska samtidskonstnärer; Nanna Debois Buhl (Danmark), Bára Kristinsdottir (Island), Sandra Mujinga (Norge), Johannes Samuelsson (Sverige) och Miia Autio (Finland). De arbetar med visualiseringar av socialt engagemang och skildringar av möten; kulturella, miljömässiga eller politiska.
När: 23 februari–5 maj
Var: Hasselblad center
Hierarchy of needs
Backa teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson tar sig an en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Adel Darwish är skådespelare och kom till Sverige från Aleppo för tre år sedan. Hans text pendlar mellan verklighet och fantasi i tre olika tidsdimensioner. Medverkar gör även tre skådespelare från Backa Teater, två dansare och fem unga människor som tidigare bodde någon annanstans än i Sverige.
När: 1 mars–4 maj
Var: Backa teater
Shirins vargar
Den 26-åriga dramatikern Johanna Svalbacke har skrivit detta drama i filmisk karaktär om mänskliga möten som kolliderar. Pjäsen ställer frågor om avsikt och motstånd och om det går att vara offer och förövare på samma gång? Beskrivs som ett karaktärsdrivet drama om offer och förövare. Prisbelönta filmregissören Marcus Carlsson regisserar.
När: 8 mars–13 april
Var: Stadsteatern, Lilla scen
Annie
Den klassiska musikalen Annie, om den föräldralösa flickan som söker efter sin mamma och pappa, kommer på besök från Malmö där den spelats på Nöjesteatern. Eva Rydberg regisserar bland annat Nanne Grönvall som Miss Hannigan och Thomas Järvheden som Mr Warbucks. Annie, från 1977, har tolkats i flertalet filmer och på scener runt om i världen.
När: 1 mars–5 maj
Var: Lorensbergsteatern
Lärda kvinnor
Hilda Hellwig regisserar Molières uppgörelse med snobberi, högmod, hyckleri och fåfänga i de fina salongerna i Stadsteaterns version av Lärda kvinnor. Mamma Philaminte styr familjen och sin litterära klubb med järnhand. Här servar kulturmännen de bildningshungriga damerna med poesi och lärda samtal. Men, det är lätt att drabbas av svindel på den litterära parnassens höjder. Fallet kan bli hårt.
När: 15 februari–16 april
Var: Göteborgs stadsteater
Bagage
En romantisk komedi på teaterscen när Annika Andersson återigen gästar Lisebergsteatern. Den här gången har hon med sig Gustaf Hammarsten som andra huvudroll, samt Emma Peters och Robin Stegmar som sidekicks. Grundhandlingen rör ett förväxlat bagage på flygplatsen och i och med det ett möte mellan två rätt skilda personer. Vågar vi gissa att tycke uppstår någonstans längst vägen?
När: 1 februari–27 april
Var: Lisebergsteatern
Phoebe Boswell – Here
Soloutställning på Göteborgs Konsthall med den kenyansk-brittiska konstnären Phoebe Boswell. Boswell är mest känd för att kombinera traditionella teckningar med digital teknik för att skapa kraftfulla bilder, animationer och interaktiva, storskaliga installationer.
När: 2 februari–14 april
Var: Göteborgs konsthall
It takes a fool to remain sane
Den, enligt egen utsago, tidigare utpräglade antinostalgikern Ola Salo blickar, nostalgiskt, tillbaka på framförallt The Ark-tiden i sin soloshow på Rondo.
– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför det faktum att jag fick så stort utrymme under de där åren – och att vår musik lever kvar, berättade han när ETC träffade honom innan premiären.
Showen beskrivs som en extravagant helkväll med den flamboyanta, spensliga prästsonen från Rottne. För manus står Henrik Schyffert. Regi av Edward af Sillén.
När: 24 januari–27 april
Var: Rondo
Stefan Andersson – Flygblad över Berlin
Stefan Andersson har gjort en grej av att släppa konceptplattor följt av shower på samma koncept. Och det har fallit mer än väl ut. Elva somrar med slutsålda ”Marstrandsfånge no 90 Kleist” på Carlstens fästning på Marstrand. ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen” och ”Made in China” har alla blivit publika succéer. Den här gången har Andersson tagit sig an andra världskriget med skivan och showen ”Flygblad över Berlin”.
När: 11 januari–13 april
Var: Kajskjul 8
Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi
En helt vanlig clownföreställning om världsekonomin för barn från 12 år. Inga konstigheter. Pjäsen bygger på boken ”Talking to my daughter about the economy” av Yanis Varoufakis och regisseras av Anja Suda. En iscensatt odyssé genom mänsklighetens ekonomiska historia, och ett tillgängliggörande av det diffusa begrepp som vi ofta överlämnar åt ekonomerna
När: 7 december–24 april 2019
Var: Backa teater
Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle
Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda brukar räknas till de allra viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I Statsmuseets utställning visas tvåhundra av Jensens fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder och berättelser. Jensen avled 2015 men vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen, som han dokumenterade i fyra decennier.
När: 24 november–22 september 2019
Var: Göteborgs stadsmuseum