Agility är en tävlingsform där hunden ska forcera olika hinder och hålla balansen på gungbräda och balansbom. Allt detta ska ske på så kort tid som möjligt. I kväll startar årets största tävling i Örebro län i Frövi. Tjugofyraåriga Amanda Bjurström från Frövi brukshundklubb har tre SM-guld i ungdomsklassen med sig sedan tidigare när hon startar i par med tvååriga bordercollien Pavo.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi satsar på att vinna. Oturligt nog så går ungdoms-SM samtidigt i Stockholm som Augustisnurren här i Frövi, men jag väljer att tävla på hemmaplan. Man får tävla i ungdoms-SM upp till 25 års ålder, säger Amanda Bjurström.
Passar alla hundar
Hon har hållit på med agility i 15 år så Pavo är inte första hunden hon tävlar med. De båda ska ställa upp i både fredagens lagtävling som individuellt på lördag och söndag. Enligt Amanda Bjurström passar agility alla hundar.
– Hunden måste kunna springa, hoppa och lyda. Vallhundar är speciellt populära eftersom de gillar att jobba och ta kommandon. De är rena arbetsnarkomanerna, säger hon.
Det finns tre olika klasser i agility beroende på hur hög mankhöjd hunden har. Den minsta klassen har en gräns på upp till 35 centimeter, mellanklassen är från 36 till 44 centimeter och största klassen över 45 centimeters mankhöjd. Dessutom tävlar hundarna i tre olika svårighetsgrader där den svåraste klassen kan kvalificera hunden och föraren till SM. Hunden måste vara minst 18 månader för att få ställa upp i en agilitytävling.
– Det är en rolig sport där man får göra någonting tillsammans med sin hund. Jag är en tävlingsmänniska så jag vill tävla, säger Amanda Bjurström.
En annan Frövihund som ska ställa upp i sin allra första agilitytävling nu under helgen är fyraåriga australian shepherden Asta. Även för matten Karin Andersson är det premiär.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
–Jag var funktionär vid förra årets tävlingar, innan dess visste jag inte vad agility var för något. Men jag blev fast direkt och nu tränar jag och Asta två gånger i veckan. Vi har inte så höga förhoppningar utan satsar på att inte bli diskade, säger Karin Andersson.
Hon förklarar att det är det höga tempot med mycket fart i de olika tävlingsmomenten och att hunden måste ta kommandon som lockade.
– Det är så mycket samarbete som ska fungera med hunden, säger hon.
Utbildad instruktör
Lärare på agilitykursen är Amanda Bjurström. Hon är utbildad instruktör och håller agilitykurser under hösten och våren och ibland på helger.
– Agility är perfekt för den som vill ha en sysselsättning tillsammans med sin hund. Det mår både matte och hund bra av, säger Amanda Bjurström.
–Jag håller med, agility innebär både fysisk träning och att man måste använda huvudet vilket är bra för båda parter, säger Karin Andersson.