– Drömmen hade funnits länge så vi slog till när vi blev pensionärer, säger Arne Holm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bryggeriet är beläget på klassisk mark i Nora, närmare bestämt på Bryggeriområdet. Här fanns ett bryggeri redan i slutet av 1800-talet.
– Det var ju klockrent för oss att vara här, på historisk mark, säger Ingrid Holm.
Svenskar inspireras av Tyskland
Bryggeriet har tagit fram sju olika sorters öl, alla med lokal touch även om inspirationen kommer från Tjeckien och Tyskland.
– Svensk öl är en enda stor inspiration från andra länder, förklarar Arne Holm.
De brygger både stark- och lättöl, av ingredienserna, alla sorter har olika personligheter.
– Vi gör lager, ale, ipa och lättöl och vi har hela tiden tanken att vår öl ska passa till mat. Det är ett gediget hantverk och ibland tror jag människor har svårt att förstå vilket arbete som ligger bakom, säger Ingrid Holm.
Beroende på vilken ölsort som bryggs varierar även produktionstiden. Bryggningen tar en dag, jäsningen skiftar mellan fyra till sju dagar och lagringen tar flera veckor innan ölet tappas upp på flaska.
– Vi gör en sort i taget och beroende på vilken vi producerar varierar både jäsningstid och lagringstid. Vår vinterale som passar fint till maten kring jul och nyår är vällagrad sedan många månader, säger Ingrid Holm.
Paret menar att det är självklart att man kan dricka öl på nyår och inte bara bubbel och champagne. Dock gäller samma huvudregel som alltid.
– Börja med den finaste ölen medan smaklökarna är fräscha. Den fula ölen kan du ta ju längre kvällen lider, säger Arne Holm och skrattar.
Större inköpskostnader som liten
Det är färsköl som bryggs i tankarna och ägarna är medvetna om att de inte kan konkurrera med priset och därför måste vara konkurrenskraftiga när det kommer till smak.
– Vi har till exempel bara fin humle, ädelhumle. Vi vill få fram trevlig smak och arom så det är klart att det kostar mer för oss att göra en trevlig öl här. Vi har betydligt högre inköpskostnader än de stora bryggerierna, säger Arne Holm.
Nora Brygghus producerar cirka 12 000 liter öl per år, det är vad stora bryggerier producerar på 15 minuter berättar Arne Holm.
– Men sedan gör vi allt för hand här också. Vi fyller varje flaska och klistrar på etiketter som Arne har designat. Kapsylerna sätter vi också dit manuellt och vi kör även ut vår dryck till de systembolag där vi finns i sortimentet, säger Ingrid Holm.
– Vi är stolta bryggare som får mycket beröm. När jag får höra ”vad god öl du har gjort”, så är jag nöjd. Vi ska undvika att bli ett stort bryggeri, men vi ska vara stora i smaken. Det är roligt att det finns så många mikrobryggerier i vårt län, det triggar oss, säger Arne Holm.
Mitt huvudtips är att alltid börja med det bästa, vad du än dricker. En lyxigare fördrink sätter direkt den festliga stämningen. Att spara den dyra champagnen till tolvslaget är som att kasta pärlor till svin.
Vid tolvslaget räcker det fint med något som känns festligt, det behöver inte vara lyxigt och dyrt.
Champagne är trevligt, men det finns gott om andra varianter. Med champagne betalar du mycket för varumärket och får nästan samma sak med mousserande vin från andra distrikt. Exempelvis Louis Bouillot cremant de Bourgougne med artikelnummer 77865.
Rolig kuriosa är att all champagne lagras med vanlig kapsylkork, precis som ölflaskor. Men innan flaskorna skickas till försäljning byts kapsylerna ut till korkvarianterna för en lyxigare känsla.
Alkoholfritt som smakar riktigt bra är Richard Juhlins champagnealternativ, den kan varmt rekommenderas. Artikelnummer 1979.
Även om mousserande är tradition på nyår så fungerar öl jättebra. Det är maten som styr vad du bör dricka till, utgå från vad som serveras på faten.
Tips till desserten är en chokladig mörk stout som heter Noa Pecan Mudcake med artikelnummer 1427. Det är hasselnöt i den och smakar som en dessert. Perfekt att servera till kanske en brownie, vispgrädde och lite syrade bär.
Premiumskumpa som slår det mesta: 7548 årgång -04, Cuvée Sir Winston Churchill från Pol Roger. Dyr, 1 399 spänn på bolaget, men helt magisk, enligt Robert Johansson.