Allt som sänds på den nya privata tv-kanalen Kana är dubbat till amhariska och befolkningen har med stor entusiasm mottagit de internationella program som kanalen visar. Strax efter att kanalens sändningar startade hade man lyckats kapa åt sig närmare hälften tittarna på bästa sändningstid.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en galen verksamhet. I början tog det närmare 50 arbetstimmar att dubba en timmes sändningstid och vi var tvungna att ägna 200 timmars arbetstid varje dag åt sändningarna, berättar Elias Schulze, en av kanalens grundare och den enda icke-etiopiern som ingår i personalstyrkan på 180 personer.
Vill göra egna program
Hittills har Kana dubbat 2 300 timmar av utländska program som sedan har kunnat sändas ut med hjälp av satellit.
– Förr var tv:n här så tråkig, alla kanaler bestod främst av nyheter. Men Kana satsar helt på underhållning, och det uppskattas verkligen av folk, säger en ung kvinnlig tv-tittare i Addis Abeba.
Än så länge består närmare 90 procent av det som kanalen sänder av dubbade utländska program. Men Kanas mål är att hälften på sikt ska bestå av egenproducerat material, även nyhetssändningar.
Kana har samtidigt mött kritik från konservativa debattörer som menar att kanalens utländska såpoperor har en negativ inverkan på den etiopiska kulturen. Andra har kritiserat kanalen för att undergräva den lokala tv-produktionen, vilket minskar arbetsmöjligheterna för lokala skådespelare och producenter.
Samtidigt har Kana inneburit en förändring av det etiopiska tv-utbudet, även om en del menar att utvecklingen inte går tillräckligt snabbt.
Journalister terroranklagas
Landets regering tycks dessutom ha insett att en allt för hård reglering av privata medier riskerar att slå tillbaka genom de sociala medierna. Kanske är det ett av skälen till att det vissa förändringar börjat skönjas i landets medieklimat.
Kritiker understryker dock att starten av en ny underhållningskanal på tv knappast innebär en stärkt pressfrihet.
– Mediefrihet kan mätas på olika sätt. Regeringen tycks ha lättat på trycket gentemot tv-kanaler och online-medier, men det finns fortfarande inga oppositionella nyhetstidningar, säger skribenten Daniel Berhane från Addis Abeba.
I Reportrar utan gränsers ranking över mediesituationen i världen hamnar Etiopien på plats 150 av 180 jämförda länder. Pressfrihetsorganisationen understryker samtidigt att den etiopiska regimen systematiskt använder landets antiterrorlagar mot journalister.
Opposition från USA
Oppositionella röster hörs därför främst i kanaler som ESAT, en populär satellitkanal som är mycket regeringskritisk och som sänder från sin bas i USA.
– Att vara journalist i Etiopien är ingen dans på rosor, men ingen kan förneka att det finns förutsättningar för ett förbättrat framtida medieklimat, säger Zekarias Sintayehu, chefredaktör för tidningen The Reporter i Addis Abeba.