Den 9 november publicerade Süddeutsche Zeitung en artikel med rubriken ”Inte igen, Documenta” där den indiske författaren och kulturjournalisten Ranjit Hoskoté anklagas för antisemitism. Hoskoté ingår i Documentas urvalskommitté, vars uppgift är att utse curatorn för utställningen som ska äga rum 2027.
I augusti 2019 hade författaren nämligen undertecknat ett upprop från ”Indian cultural forum” med titeln ”BDS”, som beskriver sionismen som en ”rasistisk ideologi” och uppmanar till solidaritet med palestinierna och sanktioner mot Israel. Akronymen BDS står för ”Bojcott, disinvest, sanction".
När författaren konfronterades med anklagelserna gjorde han klart att han förkastade BDS syften och inte stödde rörelsen. När Documenta bad honom att göra ett uttalande där han tog avstånd från att ha skrivit under uppropet, meddelade han istället att han avgick från kommissionen. I sin avskedsansökan skrev han: ”Tyska reportrar, som inte känner till mitt liv och mitt arbete, har fördömt, förtalat och stigmatiserat mig på grundval av en enda underskrift på ett upprop, som togs ur sitt sammanhang och inte behandlades i en anda av förnuft”.
Han förklarade att i ”denna förgiftade atmosfär finns det inget utrymme för en nyanserad diskussion” och betonade att han ”håller det judiska folket i högsta aktning”.
Den 13 november avgick Hoskoté från kommittén.
Kort dessförinnan hade även den israeliska konstnären Bracha Lichtenberg Ettinger meddelat att hon avgår , men det hade inget samband med Ranjit Hoskoté. Anledningen var att hon på grund av kriget i Israel inte kunnat resa till planeringsmötena och att hennes begäran om att skjuta upp dem inte hörsammats av utställningens VD Andreas Hoffmann. ”Mötena ägde rum trots att jag inte kunde vara där personligen på grund av inställda flyg, utan deltog via Zoom, paralyserad av raketer”, skrev hon.
Nu hotar den tyska kulturministern Claudia Roth, att dra in den statliga finansieringen av konstutställningen, som äger rum vart femte år i Kassel. Hon betonar att det inte får förekomma antisemitism, rasism eller någon form av diskriminering på Documenta 16.
”Vi som federal regering kommer bara att fortsätta att bidra finansiellt – vårt bidrag är 3,5 miljoner euro – om vi har en verklig möjlighet att delta i Documentas strukturer och om det nu är trovärdigt omorganiserat”, säger hon i en intervju med Zeit Online.
Senaste Documenta ägde rum 2022. Redan då förekom anklagelser om antisemitism. Curatorer var då det indonesiska konstnärskollektivet Ruangrupa, som bjöd in postkoloniala konstnärsgrupper som Taring Padi, som 2002 satte upp en tredelad banderoll med figurer som ansågs vara antisemitiska.
Efter en debatt i Tyskland togs banderollen ned.