BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Markus Lutteman växte upp i Arboga. Intresset för miljöfrågor väcktes tidigt, han gick med i Greenpeace när han var runt nio år. Väggarna i hans rum var täckta av affischer och tidningsurklipp.
– På den ena väggen hängde affischer på rockband som Kiss och Twisted Sister, på den andra urklipp om en hårdkokt miljöaktivist och ett diplom som jag hade fått för att jag hade köpt regnskog i Costa Rica.
Ökat lavinartat
Idén till Blodmåne fick Markus Lutteman 2011 efter att ha läst om illegal noshörningsjakt. För i slutet av 2000-talet började tjuvjakten på noshörningar att öka lavinartat.
– Fram till 2007 sköts cirka tio noshörningar om året. 2007 sköts 13, året därpå 83 och nu skjuts över 1 000 noshörningar varje år.
Han började läsa på om tjuvjakten. Exporten av illegala noshörningshorn går främst till Kina och Vietnam.
– I Kina finns en runt 2 000 år gammal tradition att göra konstföremål som skålar av noshörningsben. Och 2007 började ett rykte spridas i Vietnamn om att en minister hade botats från cancer genom att dricka en dryck som innehöll pulveriserat noshörningshorn.
Marknaden styr
Förut hade de flesta i Kina och Vietnamn inte råd att köpa noshörningshorn. Men nu växer medelklassen i båda länderna och i Kina har dessutom antalet nyrika miljonärer ökat kraftigt.
– När nästan ingen hade råd att köpa noshörningshorn var tjuvjakt inget problem. Nu är det annorlunda. Och så länge det finns en marknad kommer det att finnas säljare, säger Markus Lutteman.
Men den illegala handeln med noshörningshorn är mer komplex än så. Den innehåller korruption av högt uppsatta personer ända upp på regeringsnivå och finansierar delvis kriminella nätverk och terrorgrupper som al-Shabab i Somalia.
– Jag hoppas att det får även dem som inte bryr sig om att noshörningar riskerar att utrotas att reagera. Tjuvjakten får följder som påverkar dig och mig, säger Markus Lutteman.
Under arbetet med Blodmåne gjorde han även research på plats.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag åkte två veckor till Sydafrika. Lite kort tid, men jag visste exakt vilka platser jag ville besöka.
Markus Lutteman besökte bland annat Krugerparken, ett reservat lika stort som Israel, och samtidigt platsen för den intensivaste tjuvjakten på noshörningar i hela världen. Bland annat för att stängslet till Moçambique har rivits på flera ställen.
– Det finns en tanke att slå ihop Krugerparken med andra reservat till ett enda jättestort reservat. Men det fungerar inte i praktiken. Moçambique är ett fattigt och korrupt land. Tre av fyra tjuvskyttar kommer därifrån.
Markus Lutteman är noga med att inte lägga skulden på de fattiga tjuvskyttarna som ofta inte har andra alternativ för att försörja sig.
– De tjänar inga stora pengar, det är rika syndikat som tjänar mest. Och som själva inte tar några risker.
Tjuvskyttarna däremot riskerar sina liv, de sover utomhus där det finns farliga djur som lejon och giftormar och riskerar att bli skjutna av parkvakter.
Underhållning
I Blodmåne hamnar rockstjärnan Rob Chazey på den sydafrikanska savannen ett dygn efter att han har ägnat sig åt att slå sönder hotellrum i New York. Han dras in i en härva med smugglare och korrumperade diplomater.
– Det måste vara roligt och lättsamt också. Jag vill underhålla läsarna även om ämnet är tungt.
Rob Chazey har skaffat sig en ny identitet som firad stjärna, men på savannen utan sina fans blir han Robert från Arboga igen.
– Jag tyckte den resan var rolig att följa, säger Markus Lutteman.
Fotnot: Tio procent av intäkterna från Blodmåne går till organisationen Traffics arbete för att stoppa tjuvjakt.