Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Ny krogguide leder vägen till gröna menyer

”Nu sticker vi ut hakan och sätter vår standard.”
”Nu sticker vi ut hakan och sätter vår standard.” Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

ETC nyhetsmagasin

Svenskarna går på krogen som aldrig förr. Men medan krav på ekologiskt och hållbart blivit standard i matbutikerna har restaurangerna länge klarat sig undan med snitsiga formuleringar på menyn. Till sommaren lanseras den första krogguiden som väger in hållbarhet och miljöaspekter i bedömningen.

Trots att krögare satsar allt mer på att leverera en helhetsupplevelse saknas frågan om matens klimat- och miljöpåverkan på många restauranger. Det står hängmörad oxfilé på menyn, men om den hängt med hela vägen från Australien skrivs sällan ut. Insynen i råvaruhanteringen har varit nästintill obefintlig förutom vid miljöförvaltningens stickprov.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 29 kronor

Från
29 kr för 3 mån
Beställ här

Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser