BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På tre scener, en stor lagerlokal med 20 meter i takhöjd, en utomhus-chillout och nya klubblokalen Kraken, trängs ett 40-tal akter inom house, techno, elektro, hiphop och allt däremellan. Tunga internationella namn som Underworld, Paul Kalkbrenner och Tale of Us blandas med svenska storheter som Johanna Knutsson, Axel Boman och Gnucci.
– Vi vill göra en variant av en stadsfest. Det är inget klassiskt festivalhäng med picknickfilt i gröngräset utan mer betong och warehouse-känsla, säger Calle Dernulf.
Han är en av arrangörerna bakom Department och en av de verkliga gamla rävarna i Stockholms och Sveriges klubb- och dansmusikvärld, med lång erfarenhet som journalist på Sveriges radio och som dj och klubbarrangör.
Hur vill du själv beskriva inriktningen på Department?
– Vi vill att den ska kännas modern och ha en profil som passar både klubbfolket, med nya grejer, och samtidigt lite för veteraner och rutinerade rävar. Och att ha bredden med det mer urbana också. Även om jag personligen älskar nischade festivaler så är det härligt med en bredare lineup. Hälften av nöjet är att slinka in och se något som jag aldrig har hört talas om, i genrer som jag kanske inte lyssnar på till vardags. Att få chansen att prova på något nytt.
På senare år har ju flera stora dansmusikfestivaler hållits i Stockholm. För den som inte är helt insatt, hur skiljer sig Department från till exempel Summerburst och Weekend?
– Våra artister spelas inte så mycket på radio eller ligger på topplistorna, utan är snarare dem som influerar de andra. De som leder scenen och för den vidare framåt. Vill man höra hur alla kommer att låta om några år så är det här det händer. Vi är för den som är nyfiken och vill bli överraskad, tagen till nya nivåer och inte nödvändigtvis vill bli serverad det man hör på radion varje dag.
Du är ju en gammal räv i klubbsammanhang. Hur mår Klubbstockholm i dag i en historisk jämförelse?
– Jag tycker det är fantastiskt. På många sätt hade jag nog inte vågat drömma om att det skulle bli så här bra. Det finns en enorm bredd, en aldrig sinande ström av människor som lever för att ordna saker, som får sitt syre av att arrangera fester, ofta långt utanför de vanliga ställena i city. Jag har väldigt stor tilltro till att det kommer bli riktigt bra även framöver. Scenen tar ständigt nya vändningar vilket gör det spännande. Underground-scenen har mognat och många av arrangörerna har klivit upp ett steg. Into The Valley-gänget till exempel, de har blivit en stor och viktig aktör och det är oerhört bra för scenen. Och alla svartfester, medlemsfester, det är lovande och härligt. Det har nog aldrig varit bättre.
18 manliga och 16 kvinnliga akter
Department håller öppet från tidig eftermiddag till sen natt både lördag och söndag. Området har kapacitet för uppåt 3 000 personer, och arrangörerna ser fram emot fullsatt. Biljetter har sålts långt utanför Sveriges gränser.
– När vi släppte Underworld så gick det iväg rätt mycket biljetter till Norge, Danmark, Finland och övriga Europa. Det är deras första festivalspelning i Sverige sedan Lollipop på 90-talet och deras enda festivalgig på hela sommaren, så det blir ju lite unikt.
Ni ser ut att ha åtminstone nära på jämställda bokningar, hur har ni jobbat med det?
– Just nu har vi gått ut med 34 akter där 18 är manliga och 16 kvinnliga. Målsättningen är givetvis att kunna boka 50/50, men eftersom vi har varit sent ute med bokningar har det blivit lite mer problematiskt. Man får inte alla som man jagar, utan får jobba lite extra. Men det känns självklart att tänka jämställt i bokningarna.
Och så kör ni helt vegetarisk mat, mitt i Slakthusområdet.
– Ja, det känns härligt att göra det. Området byggdes ju på tidigt 1900-tal för att förbättra miljöaspekten i staden och koncentrera all kötthantering till ett ställe. Nu kan vi ta miljötänket ett steg vidare med vegetarisk mat. 110 år senare kändes det som att det var dags.
Kommer Department att bli en återkommande festival?
– Det är mycket möjligt. Det hänger givetvis på hur vi tycker att inramningen blir. Hur det funkar logistiskt, om lokalen känns bra. Det vore skitroligt, men fokus har inte varit ett år framåt utan hur vi kan göra det här bra nu.
Vad hoppas du att folk tar med sig för känsla när de går hem på söndag natt?
– Jag hoppas att de tänker att det här var häftigt! Det här var roligt, sjukt bra stämning och en bra stadsfest. Att vi har fått asfalten att blomma upp lite, med bra musik och himla skön inramning.