VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Boken tar upp hela processen, från beslutet och första besöket i Moskva där de träffar kvinnan tills dess att de får hämta hem sitt barn. Det finns mycket av mig i Jacob, men det är fortfarande fiktion. Att vi själva har varit med om den resan gör däremot att jag hoppas att innehållet känns äkta, säger Håkan Lindgren.
Mötte kärleken i Frankrike
Håkan Lindgren är uppväxt i Växjö och studerade efter studenten ekonomi på Göteborgs universitet. Slumpen gjorde att han fick möjlighet att arbeta i Paris och i Frankrike mötte han så småningom även kärleken. Att skriva har alltid varit naturligt för honom och det hela började med låttexter, först åt en kompis som var sångerska och sedan åt ett produktionsbolag som ville översätta franska texter till engelska.
Efter en tid bestämde han sig för att försöka skriva längre texter och började bland annat publicera noveller på internet. En vinst i en novelltävling blev startskottet och för drygt tre år sedan kom hans första roman - relationsthrillern ”Att raka en zebra”. Hans nya bok ”Moscow baby” är en fristående uppföljning om paret Jacob och Victor.
– Ämnet är relativt nytt och jag hoppas att det väcker en nyfikenhet, jag skriver inte för att provocera men däremot är det en intressant debatt. Både i Sverige och i Frankrike diskuteras frågan just nu och jag kan förstå de som är emot surrogatmödraskap – däremot kan jag inte förstå jämförelsen med prostitution. Min utgångspunkt är att alla som önskar ska ha möjlighet att bilda familj och i just den här frågan så tycker jag att kvinnan ska ha möjlighet att bestämma över sin kropp.
Handlar om att normalisera
Det går inte att bortse från det faktum att Håkan skriver utifrån sin egen erfarenhet. Hösten 2013 fick paret sin efterlängtade dotter Maja tack vare ett surrogatmödraskap i Ryssland.
– Det tog fem år innan vi fick hem henne och ytterligare 3,5 år innan Maja fick bli fransk medborgare. Nu väntar en adoptionsprocess då jag inte är hennes biologiska pappa, så allt som allt handlar det om tio år som vi kommer leva med detta. Det har varit en otrolig resa.
På bokmässan i september deltog Håkan Lindgren i ett samtal om hbtq-litteratur och han berättar om sin ”drömvärld” där samkönade relationer är en naturlig del av utbudet på hyllor i bokhandeln.
– Jag hoppas att det i framtiden inte ska krävas en speciell hylla, kanske snarare att hbtq-litteratur ska kunna vara sökbart via internet. Ser man till tv-serier så har homosexuella på många sätt börjat vara en naturlig del av innehållet, men ännu finns det en del att önska i böcker. Det handlar om att normalisera karaktärerna men det har nog inte heller funnits så många författare som öppet gått ut med sin sexuella läggning. Min bok tar upp oerhört svåra frågor och visst kan det vara ett sätt att lyfta debatten, provocerar den någon så får den väl göra det. I första hand är boken dock en relationsroman och den riktar sig till alla som är intresserade av det.