– Det blev snabbt uppenbart att det inte fanns så mycket representationer av andra typer av familjer. Det finns ett hål i marknaden när det kommer till barnlitteratur, det finns inte så många med pappa-pappa eller mamma-mamma, menar Felicia Blom.
Samtidigt studerade hon 3D-design och som julklapp till systerdottern blev det i stället en sagobok hon själv snickrat ihop i skolan.
Felicia Blom började diskutera bristen på representation av alternativa familjebildningar med sin syster Elina, och så föddes idén till appen ”Sagostund”.
– Barn antar ju inte någonting. Ger du dem en öppen, fri syn på världen kommer de när de är äldre bidra med den synen till samhället, säger Felicia Blom.
Skräddarsyr stjärnfamiljen
De började med att skapa funktionen att ändra från olikkönade till samkönade föräldrar, men sedan dess har appen gått igenom många revisioner, och fler och fler val har tillkommit.
– Till slut kände jag att andra inte ska straffas av min lathet för att jag inte orkar ordna fler typer, så nu gör vi så brett det bara går. Vi blir aldrig nöjda, planen är till och med att ta in ytterligare så att man verkligen ska kunna hitta en representation av sig själv, säger hon.
Ensamstående, samkönade eller olikkönade föräldrar kommer att vara möjliga val i Sagostund, men också både barn och vuxna med könsöverskridande identiteter och olika hudfärger.
Inuti appen kommer det i startpaketet att finnas tre böcker, och sedan ytterligare några som man kan köpa till. Felicia och Elina Blom vill göra en interaktiv app som föräldrar och barn kan använda tillsammans, och inte bara för att kunna representera sin egen familj utan också för att kunna visa sitt barn att familjer kan se ut på olika sätt.
– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att inkludera. Ju större variation desto roligare och desto bättre. Det handlar inte bara om att representera sig själv utan också att kunna säga ”så här ser andra familjer ut”, säger Felicia Blom.
Utmanande arbete
Arbetet med appen har förlagts till fritid och helger, båda systrarna Blom har heltidsjobb. Felicia Blom är appens grafiker, medan Elina Blom har kodat, något som hon fått lära sig efterhand under arbetsprocessen.
– Det har varit otroligt roligt, det känns inte som ett jobb. Vilket är tur, för man jobbar så mycket, men det är bara utmanande och roligt. Det känns som att vi gör någonting som kan hjälpa andra, något som kan göra det lite enklare och lite roligare, säger Felicia Blom.
I dagarna kommer de att presentera en betaversion av appen för de som är intresserade redan nu, men den färdiga produkten kommer troligtvis först i mars nästa år. Än så länge finns den på svenska och engelska, men även där vill Felicia Blom att de ska kunna erbjuda fler alternativ i framtiden.