BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tankar om barn och pengar blev bok
Vi träffas i ett fik på Umeå universitet, där Elin läser till lärare i svenska efter att tidigare ha jobbat som medieingenjör. Fyra egna barn har hon, liksom erfarenhet av att pengarna inte räcker till, även om hon säger att hon inte har varit ”världens fattigaste”. Men tankarna runt barn, pengar, prylar och dyrköpta upplevelser resulterade i hennes debutbok, som vänder sig till mindre barn – mellan tre och sex år.
– Jag kände en slags frustration över att så många barnböcker handlar om konsumtion. Det är som om det är självklart att alla barn har råd att åka på utlandsresor och köpa saker. Jag kände mig faktiskt provocerad över att det inte fanns någon motvikt till den bilden, säger Elin Johansson.
Vi bläddrar i boken. Bilderna är gjorda av Ellen Ekman, en tecknare vars serier förmodligen känns igen av många: hon tecknar serien Lilla Berlin som kan läsas i flera dagstidningar. I Veckan före barnbidraget är bilderna runda, varma, mjuka och vänliga. Att inte ha pengar är för många förknippat med skam, men Elin och Ellens berättelse om flickan med en mamma som räknar ner dagarna till månadens barnbidrag, är helt utan plåga och lidande. Flickan och mamman gör vad de kan med sin verklighet – äter mera makaroner än korv och badar i badrummet i stället för badhuset.
– Jag ville inte göra en helt igenom eländesskildring, utan en berättelse som utgår från det lilla barnets perspektiv. Då handlar det mer om korv och bad än om ångesten inför att inte kunna betala räkningar. Men jag vill samtidigt inte försköna. Att vara utan pengar är ett stort problem och det var en balansgång att få till det, säger Elin Johansson.
”Tar väldigt mycket energi”
Runt 230 000 barn i Sverige lever i dag i vad som kallas barnfattigdom. Det innebär att familjen antingen har en så låg inkomststandard att pengarna inte täcker nödvändiga kostnader, eller så får familjen försörjningsstöd – det som tidigare kallades socialbidrag. Men det finns också många fler som lever precis ovanför definitionen av fattigdom; man har pengar till det nödvändigaste, men inte mer, och definitivt inte till charterresor eller ny mobil.
– Det tar väldigt mycket energi att inte ha pengar. Man måste hela tiden ställa sig frågor om små val, som ”ska vi köpa en present till det där eller det där barnkalaset”. Och hur kul är det att sitta i klassrummet och säga att man inte har 100 kronor till lärarpresenten? säger Elin Johansson.
Hoppas läsare känner igen sig
Elin har läst boken för sina egna barn och fått blandade reaktioner. 18-åringen konstaterade att ”Jag känner igen mig i allt”, medan 4-åringen mest var fascinerad över episoden med tiggaren i boken och ville prata om varför en del människor inte har några pengar alls. Vuxna läsare har suckat och sagt till Elin att de önskade att den här boken fanns när de själva var barn.
Elin hoppas att boken ska bli en bok att känna igen sig i, där barn kan se att fler har det som dem, och att det inte är något konstigt eller skamligt.
– Ingenting blir ju bättre för att man hymlar med det.
Hon har fler idéer till barnböcker, säger hon, och möjligen kommer de också att kretsa runt sociala frågor.
– Något slags budskap kommer det nog att finnas i dem. Inte kanske jättetydliga, men jag vill ha någon slags tanke bakom en bok. Vi får se vad det blir.