Olika drömmar mot varandra
Projektet började faktiskt med en inramning av just drömmar. Tanken var att ställa vad människor från olika delar av världen drömmer om mot varandra. Någon drömmer om en Ferrari när en annan drömmer om mat för dagen. I den kontexten hann Albert Wiking och Oscar Edlund bland annat träffa Bill Gates och några andra namnkunniga personer.
– Det var ju en klart intressant idé. Men jag ville mer fokusera på mänskliga rättigheter, förebilder och människor som går mot strömmen och som inspirerar. Vi bestämde oss rätt snabbt för att rikta in oss på de tyngsta vi kunde hitta i hela världen blandat med helt vanliga personer som är inspirerande på sitt sätt, säger Albert Wiking.
Och tunga namn är ”We have a dream” full av. I samlingen finns Nobelpristagare, aktivister, artister, författare, konstnärer och i stort sett allt annat man kan tänka sig. Det är svårt att greppa och förstå vilket jobb som ligger bakom bara att få tag på personer som Roberto Saviano eller Malala Yousafzai. Författaren Roberto Saviano lever under ständigt dödshot sedan han avslöjade maffiaorganisationen Camorra i boken ”Gomorra”. Den pakistanska utbildningsaktivisten och Nobelpristagaren Malala Yousafzai utsattes för ett mordförsök utfört av talibantrogna 2012.
– Vi hade kunnat skriva en hel bok bara om att få tag i Malala. När vi till slut träffade henne hade hon precis tackat nej till att inviga OS. Det kanske låter förmätet men det här projektet, att samla alla de här rösterna jämte varandra är faktiskt unikt i världen, säger Albert Wiking.
Själva projektet har pågått i ungefär ett decennium och vissa av de medverkande har tagit ungefär lika lång tid att få kontakt med.
– Jag brukar säga att det är som att försöka ta sig in på Pentagon med ett SL-kort ungefär. Men man får skicka, mejla, ringa och försöka ta sig igenom barriärerna.
Över 100 porträtt
Något över 100 porträtt med tillhörande intervjuer ingår i ”We have a dream”. På Stadsmuseet i Göteborg kommer kring 90 av dem att hängas upp. Vart och ett av dem har naturligtvis en egen historia för Albert Wiking och Oscar Edlund kring hur det gick till.
Albert Wiking medger att när ögonblicken väl har infallit så har det ibland varit rejält nervöst. Med Dalai lama fick han tre, fyra exponeringar innan säkerhetsfolket förklarade att det var över. Malala Yousafzai fick de träffa på en hemlig plats i London, i en skrubb inte större än tre gånger fyra meter, vilket inte är ett drömscenario för en fotograf.
– Jag hade en idé om att ta ett liknande porträtt som 40-talsbilden på kvinnan i sjalett som spänner armen och det står ”we can do it”. Först var Malala med på det, men plötsligt blev det väldigt oroligt bland hennes folk. Hon är ändå troende muslim och skulle kavla upp och visa underarmen.
Det blev samtal till hennes pappa bland annat, men till slut fick Albert ändå ta bilden.
– Men där stod jag med en av världens mest efterfrågade människor och hade ingen annan idé att ta till.
Återfinns i bokform
”We have a dream” är även sammanfattad i en bok med samma namn som säljs på museet. Utställningen visade först på Fotografiska i Stockholm mellan 2016 och 2017. Sedan har den varit i Lunds konsthall, Västerbottens museum, Jönköpings läns museum och Värmlands museum. I Göteborg hänger den från 12 maj till 14 oktober.
– Vi tyckte att den här utställningen passade väldigt bra hos oss och vårt jobb med mänskliga rättigheter. Det här blir som en kulmen på den satsningen, säger Marie Wettmark, kommunikatör på Göteborgs stadsmuseum.
Hon kallar ”We have a dream” för fantastisk och bred och menar att den nog kan locka fler än vanliga museibesökare.
– Den består av unga, gamla, vita, svarta, med olika sexualiteter, olika bakgrunder, och den gemensamma nämnaren är att de kämpar för något. Jag tror att profiler som Zara Larsson och andra kan locka ungdomar och andra som inte är lika vana vid att gå på museum.
Internationella scenen väntar
Efter Göteborg så försvinner ”We have a dream” vidare till Regionmuseet i Kristianstad, där den hänger till början av 2019. Sedan väntar den internationella scenen, enligt Albert Wiking.
– Ja, det är på gång i både London och New York. Men utställningen i sig är ju väldigt internationell, så det spelar ingen roll var du kommer ifrån för att kunna ta till dig budskapet.