Kortfattat kan tjänsten beskrivas som en bro mellan nattlivet och stadshuset.
Under en heldag i förra veckan besökte Mirik Milan Stockholmsklubben Under Bron för att tillsammans med ett 30-tal klubbarrangörer samt representanter från politiken, staden, myndigheter, näringslivet och sociala aktörer diskutera och utbyta erfarenheter kring nattlivet.
Utgångspunkten är att införa en liknande tjänst i Stockholm.
– Nattlivet är en viktig faktor för en stads ekonomi och popularitet. Staden tjänar på ett bra nattliv såväl ekonomiskt, socialt och kulturellt, säger Mirik Milan.
I Amsterdam finansieras tjänsten till hälften var av staden och en sammanslutning av ett antal klubbar. Vem som blir Night Mayor avgörs genom omröstning, dels på nätet för stadens medborgare, dels genom en jurygrupp med utvalda representanter från olika delar av nattlivet.
Överväldigande positiv respons
Förutom i Amsterdam finns ”Night Mayor”-posten även i Paris, Toulouse och Zürich. Liknande befattningar finns även i Berlin och London.
Responsen hos klubbarrangörerna och tjänstemännen på plats i Stockholm var överväldigande positiv.
– Jag tycker detta är en självklar tjänst för en växande stad. Den ska självklart utvecklas mot stadens intressen och förutsättningar, säger Jakob Grandin som driver klubbar som Trädgården, Under Bron och Nobelberget samt är initiativtagare till att se över möjligheterna för att skapa en Night Mayor-tjänst i Stockholm.
Mogert: ”En briljant idé”
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) var också på plats. Han är mycket positiv till idén.
– Det här har gått från att vara en intressant idé till att vara en briljant idé. Jag tycker att man ska göra något sådant här i Stockholm. Även om jag inte vill ha konkurrens om en coolare titel, skrattar han.
Det viktigaste är att hitta ett fungerande samarbete mellan klubbarrangörerna och stadens alla delar.
– Det är en begåvad modell, med hälften från branschen och hälften från staden. Det kan lösa många problem innan de uppstår, genom att vara en förhandlare, en tolk eller en brobyggare. Allt kommer inte att lösas, vi kommer fortfarande att ha en lagstiftning att brottas med. Det viktiga är att vara överens om en riktning, menar Mogert.
Jakob Grandin är inne på samma spår.
– De senaste åren har vi sett ett antal aktörer tvingas lägga ner sina visioner. Kruthuset, Pluto, Yard, Docklands och Debaser till exempel. Det behöver inte vara så. Om en organisation på ett tidigt stadie kan finnas med och arbeta för en lösning och se till att en vision och idé framförs på ett förstående sätt så kan dessa initiativ också få utmana och utveckla vår stad. Självklart finns lagar, regler, trygghet och säkerhet som ansvarspunkter, men vi ska se dessa som tillgångar och utmaningar, inte som beslutande stenplattor.
Bland utmaningarna som diskuterades under dagen fanns ämnen som danstillstånd, diskriminering och gentrifiering, men också mer mjuka värden som spontanitet, attityder och rättigheter i natten.
Dygnet runt-öppna klubbar
En konkret fråga som kom upp är att ge tillstånd på prov för en dygnet runt-öppen klubb. Roger Mogert tror att det snart kan bli verklighet.
– Jag tror det bara är en tidsfråga. Det handlar bara om att hitta rätt plats och tillfälle.
I slutet av april ska det första Night Mayor-stormötet hållas i Amsterdam. Kanske kommer en representant från Stockholm att finnas med redan då.
– Först måste vi se över hur ett samarbete mellan staden och aktörerna ska se ut. Detta var ett första möte. Det vi tar med oss är allas positiva respons och energi, vilket är förutsättningar för att det ska fungera, säger Jakob Grandin.
Vem som kan få posten som nattborgmästare återstår att se.
– Det är upp till staden att välja. Jag ser en kvinnlig Night Mayor. Det representerar vår stad i Europa.