VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag tycker det bästa är att det är en sådan härlig blandning mellan olika typer av konstnärliga uttryck. Och att man kan få guidade turer på flera platser. Förutom färdiga verk kan man även träffa konstnärer och se hur skolor experimenterar med olika saker, säger projektledaren Bo Eriksson.
Bakom kulisserna
För den som är sugen på att komma in bakom kulisserna och träffa några olika konstnärer är ett tips att ta sig till Bunkern på Kyrkogatan i Örebro.
– Jag tror att det finns en nyfikenhet. Människor vill se processen fram till det färdiga konstverket. Att det inte är så lätt och att det sker misslyckanden längs vägen, säger Alexander Creutz som är en av konstnärerna i Bunkern.
Under sommaren har många tagit en selfie tillsammans med hans Open Art-verk utanför Nikolaikyrkan. I ateljén målar han nu nya händer i mindre format.
– Att få komma in hit öppnar upp för frågor om penslar och färger och hur man har tänkt. Och det är helt okej att fråga vad som helst, säger han.
Bunkern visar inte bara upp sina tio konstnärers ateljéer. I galleriet får också de senaste medlemmarna visa upp sin konst, och någon av dem kommer också att ställa ut i Galleri Lux.
– Det här är den första utställningen som vi har i galleriet och det känns kul att visa upp konst av Lovisa Kjellsdotter Larsson, Matilda Andrén, Sandra Bandixx och Lisa Brunnegård, säger Mark Andersson.
Det finns ytterligare tio platser att besöka i Örebro innan kulturbussresan kan gå vidare mot Kumla och Hallsberg. Till exempel Konstskolan på Beväringsgatan.
– Vi tycker det är kul att öppna skolan och låta människor komma in. Vi har en kreativ miljö här som vi gärna visar upp, säger Peter Ekström, rektor på Konstskolan.
Eleverna kommer att visa upp sina ateljéer och sälja verk.
– Mötet med publiken är en viktig del i utbildningen, säger Peter Ekström.
En av eleverna, Amanda Asp, var med förra året när Konstskolan deltog i Konstslingan.
– Många av besökarna är intresserade av att prata med konstnärer, de gick inte in i tomma ateljéer på samma sätt, säger hon.
Lunch med musik
Även Kävesta folkhögskola är med i Konstslingan, där bjuds även på musik och det är en av platserna som säljer lunch.
– Det finns mat, fika och underhållning på olika ställen. Det kan vara läge att planera rutten så att man får till ett lunchstopp i till exempel Resta, Kävesta eller i Sjöparken, säger Bo Eriksson.
Att kulturbussarna har blivit en del av Konstslingan kommer att göra det enklare för besökarna att ta sig runt till de olika platserna under helgen.
– Många har tidigare haft problem att ta sig runt på Konstslingan, alla har inte körkort eller bil. Därför är det roligt att vi nu kan erbjuda buss. Det är dessutom miljövänligt att åka tillsammans i stället för att alla ska åka i en egen bil, säger han.