De senaste 20 åren har de kvalificerat sig till vartenda mästerskapsslutspel, de har tagit EM-brons, VM-silver, och rankats trea i världen. Det svenska damlandslaget i fotboll har minst sagt varit framgångsrika. Betydligt mer framgångsrika än herrlandslaget. Ändå har de långt ifrån samma status. Den mediala uppmärksamheten är mindre, publiksiffrorna lägre och ekonomin kärvare. Just därför är framgången i OS så viktig, menar den före detta landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson, som numer jobbar på Svenska fotbollsförbundet.
– Det är alltid viktigt att prestera för att damfotbollen ska få ett lyft. Det såg vi inte minst under VM 2003 när Sverige tog silver. Att damlandslaget får så mycket media som de har fått nu, det är ruggigt stort och viktigt, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Önskar mer resurser
Efter framgångarna 2003 ökade intresset för damfotbollen. Hemma-EM 2013 fick också positiva effekter, men inte lika stora som man hade trott. Victoria Sandell Svensson hoppas att det den här gången kommer bli en tydlig skillnad. Och inte bara när det gäller publiktillströmning, utan minst lika mycket när det gäller företags investeringar i damfotbollen.
– Ska vi någon gång kunna närma oss killarnas löner så räcker det inte med pengar från förbundet, då måste de stora företagen in och visa att de tror på damfotbollen, istället för att bara prata om att jämställdhet inom idrotten är viktig. I dag slåss våra föreningar för att få verksamheten att gå runt.
Annika Gräll, ordförande för Elitfotboll Dam, håller med om det. Men hon menar också att de offentliga medlen måste fördelas mycket jämnare.
– I dag går bara ungefär 20 procent av idrottens totala resurser till tjejer, och på liknande sätt ser det ut inom fotbollen. Snedfördelningen är stor. Och ännu skevare ser det ut när man kommer högre upp i karriären, säger hon.
En framgång för damlandslaget kan förhoppningsvis bidra till att på sikt göra fotbollen lite mer jämställd, tror hon. Intresset från allmänheten blir större, och det kan i sin tur leda till mer pengar till damfotbollen. På så sätt kan fotbollen utvecklas.
– Problemet i dag är inte att tjejer inte spelar fotboll, utan att många lägger av när de blir lite äldre. Med större resurser kan fler våga satsa, och vi kan få fler utbildade tränare. Det i sig är jätteviktigt för att tjejer ska vilja fortsätta, säger Annika Gräll.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Samtidigt har mycket blivit bättre när det gäller jämställdheten inom fotbollen. Som Pia Sundhage sa i en uppmärksammad intervju efter semifinalvinsten mot Brasilien: ”Jag tänker på när jag började spela fotboll, att tjejer inte fick spela fotboll”. Också Victoria Sandell Svensson menar att damfotbollen har en annan status i dag än när hon började sin karriär.
– Fler kan absolut leva på fotbollen och spela på heltid nu. Och intresset från media är större. Men samtidigt är det stor skillnad mellan olika allsvenska klubbar, och en jätteskillnad mellan damklubbar och herrklubbar. Jag hoppas verkligen att den här framgången kommer bidra till att skillnaderna blir lite mindre.