Det är ingen tillfällighet att denna nya huvudkaraktär fått mörkrött hår och tre äldre bröder. Embla är en tjej som fått lära sig att ta för sig och som skämtsamt kallas ”pitbullen”. Med sitt impulsiva sätt och temperament, hamnar hon i helt andra situationer än den äldre och coolare Irene Huss.
Huss öppnade upp
När första boken om Irene Huss kom 2008 hade det inte skrivits en svensk deckare med en kvinnlig huvudkaraktär på 20 år. Huss växte fram som en reaktion mot detta, och mot hur kvinnliga poliser i anglosaxisk kriminallitteratur skildrades. Den vanliga kvinnliga polisen, hon som verklighetens poliser kan känna igen sig i, fanns inte.
– Nu när deckarscenen ser helt annorlunda ut finns det utrymme för en tjej som inte behöver vara vanlig, som kan sticka ut och vara spontan och tuff på ett sätt som kvinnliga karaktärer inte kunde tidigare. Det har hänt mycket där, säger Helene.
Nalkas problem på nytt sätt
I de tio Huss-böckerna behandlar Helene svåra ämnen som nazism, grooming och trafficking. Hon ser problem i samhället och vill ta sig an dem på ett nytt sätt.
– Alla bär vi på fördomar och är del av problemet. Vi är ju ofta aningslösa i hur vi agerar och det försöker jag lyfta fram. Det är det som är jobbet som författare, att skildra detta utan att komma med politiska pekpinnar. Det ska finnas i själva berättelsen, dialogerna ska vara såna att man tänker: ja, men det där har man ju hört många gånger.
Medevetet högt tempo
Helene tycker själv om att läsa berättelser med lite annorlunda miljöer och människor. Sånt som hon inte läst om tidigare. Emblas arbete vid den mobila enheten gör att hon kan skifta till ett landsbygdsperspektiv, och Jaktmark utspelar sig i de dalsländska skogarna under älgjakten. Ett ämne som lätt skulle kunna avskräcka läsaren.
– Det gör det väldigt viktigt hur jag berättar historien. Boken är förmodligen den kortaste jag skrivit, samtidigt som jag medvetet gjort tempot högt. Den ska vara lätt att komma in i, och svår att lägga ifrån sig, säger Helene.
Nästa bok i serien kommer att heta Sandgrav. Liksom i verkligheten har polisen genomgått en stor omorganisation och Emblas team har splittrats. Därför kommer hon inledningsvis befinna sig på brottsenheten i Göteborg, sida vid sida med en viss Irene Huss.
– Karaktärerna i Huss-böckerna är så välbekanta vid det här laget, det finns inte mycket nytt att avslöja om dem, vilket var en av anledningarna till att jag ville skriva nytt. Därmed inte sagt att de inte kommer att dyka upp i Embla-serien. Irene och Embla känner ju varandra sedan tidigare, säger Helene och syftar på att den unga polisen under några månader vikarierar på Huss avdelning i boken Det lömska nätet.
Men nej, den andra boken kommer inte heller att utspelas i Göteborg. Kollegorna i den gamla mobila enheten kommer att få ge sig ut på landsbygden igen. Till nya annorlunda miljöer, och berättelser som inte tidigare berättats.