Idén föddes efter att de kände att det saknades något när Textmässan, som drevs av förlaget Vertigo, lades ner.
– Litteraturen behöver definitivt sina mötesplatser. Det är viktigt inom branschen men också för att läsarna ska hitta till förlagens utgivning. Det ges verkligen ut mycket intressant i Sverige i dag, och det finns fler förlag än någonsin. Men paradoxalt nog är det svårt för mindre aktörer att nå ut, säger Lina Rydén Reynols.
Hon menar att det bland annat beror på att tidningarna skär ner sina kultursidor och att den plats som finns ofta ges till de större aktörerna.
– Det behövs mer utrymme, fler sammanhang. Vi vill ha ett levande litteraturklimat, att litteraturen ska få synas, att det ska vara naturligt att läsa och diskutera litteratur, och den här typen av evenemang kan vara ett sätt att underlätta det.
Stockholms litteraturmässa skiljer sig mycket från både Bokmässan i Göteborg och Stockholm Literature på Moderna museet, menar Lina Rydén Reynols.
– Det går inte riktigt att jämföra med Bokmässan som är ett enormt evenemang. Stockholms litteraturmässa görs i mycket mindre skala, men förhoppningsvis gör det att vårt engagemang märks tydligt. Och vi tar inget inträde.
– Stockholm Literature är en festival med ett mindre antal internationella författare. Det är riktigt roligt att de har etablerat sig så bra, men där finns det inga utställare vilket ju är grunden för Stockholms litteraturmässa. Vi tror att det bara är bra med många olika sammanhang, det skapar ett intresse för litteraturen.
”Kan inte hajpa allt”
När Lina Rydén Reynols ska nämna vilka programpunkter hon ser mest fram emot rabblar hon en hel drös. Poeterna Athena Farrokhzad och Svetlana Cârstean, läsningsscenen med uppemot 20 författare, kritiksamtalet, ”Sveriges roligaste litteraturkritik”, den danska författaren Maja Lee Langvad.
– Och eftersom jag inte kan hajpa precis allt så får jag avsluta med att nämna samtalet mellan Jessica Schiefauer, David Norlin och Camilla Sten, som kretsar kring dystopi och utopi i litteraturen.
Elnaz Baghlanian deltar
En av deltagarna på Stockholms litteraturmässa är Elnaz Baghlanian som har skrivit en av texterna i den nyligen utkomna antologin ”Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria”. Hon ser fram emot mässan där hon ska samtala med en annan av antologins författare, Nisha Besara, samt förläggaren Sara Nyström.
– Det är jättekul att de valde att fokusera på antologin och jag är så klart glad över att få vara med och prata, säger hon.
I antologin berättar 16 kvinnor om sina erfarenheter som första generationens invandare i Sverige. Sexton olika texter om att inte känna sig hemma i sitt eget hemland, om exotifiering och utanförskap.
– Jag var inte beredd på att boken skulle bli så uppmärksammad som den har blivit. Det visar nog på att vi inte har kommit så långt ändå. Vi har fått många reaktioner från läsare som har tackat för att vi har satt ord på deras känslor.
En av huvudfrågorna som boken tar upp är begreppet svenskhet.
– När blir vi svenskar? Jag tror det är grundfrågan. Vi har vuxit upp här, gjort vad vi har kunnat och lyckats, men ändå delar vi den här känslan av att fortfarande bemötas som något annorlunda. Jag har inte ens reflekterat över ett begrepp som ”mellanförskap”. Det är något jag bara har accepterat, ett tillstånd jag befinner mig i. Men jag ser det som en styrka. Att jag har två kulturer som jag kan dra nytta av samtidigt.
Vad ska du själv se i övrigt på mässan?
– Jag ser fram emot Athenas och Svetlanas samtal jättemycket. Men egentligen ser jag fram emot allt. Det blir en heldag när man kommer att hänga där och det ska bli roligt att träffa alla.