BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Varje föreställning ges två gånger så totalt kan runt 140 personer se dem. Men är det många som blir utan biljett kanske vi får tänka om, säger Maria Brengesjö, ansvarig för utveckling av konserthusets barn- och ungdomsutbud.
Yngsta barnen
Höstens stora nyhet är att även de allra yngsta barnen ska få en möjlighet att uppleva musik tillsammans med en närstående vuxen genom Bebisrytmik. Barnen delas in i två grupper efter ålder, 3 till 10 månader eller 10 till 18 månader.
– Vi lyssnar på musik från olika genrer, rör oss rytmiskt tillsammans och sjunger sånger. Allt från klassisk musik till gamla klassiska barnvisor som Imse vimse spindel och nyare sånger.
Maria Brengesjö är rytmik-, fiol- och körpedagog och har tidigare jobbat på flera kulturskolor och grundskolor.
– Jag jobbade med bebisrytmik i Göteborg. Det är fantastiskt att uppleva musik tillsammans med sitt barn, därför ville jag starta bebisrytmik här med, säger hon.
Tolv barn med en eller två föräldrar som sällskap deltog på den första bebisrytmiken. Max 15 barn kan vara med per gång.
– Vi släpper biljetter två veckor före varje tillfälle för att så många som möjligt ska ha möjlighet att gå. Först till kvarn gäller.
Maria Brengesjö påpekar att musik ska upplevas med alla sinnen, därför är det visuella också viktigt. Inte minst för så små barn.
– Jag jobbar mycket med visuella intryck. Jag använder till exempel leksaksdjur, färggranna sjalar och olika instrument. När jag tog fram fiolen och spelade på Bebisrytmiken såg jag hur barnen spärrade upp ögonen och fokuserade på den.
Både Bebisrytmik och Efter dagis är i Skattkammaren, barnens och ungdomarnas egen lokal i Konserthuset. Den invigdes förra året i samband med att ombyggnaden av konserthuset blev klar.
Skattkammaren har även en del instrument så barnen kan prova att spela själva när förskole- och skolklasser är på studiebesök.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Men musikupplevelsen ska stå i fokus här. Jag märker att många skolbarn har blivit influerade av Idol och Mello, de tror att musik innebär tävling. Att man ska vara bäst. Men musik är ingen tävling. Därför tycker jag att det är så viktigt att de lyssnar, tittar och upplever musik med alla sina sinnen när de är här, säger Maria Brengesjö.
Som hoppas att barnen och ungdomarna som besöker Konserthuset ska bli öppna för klassisk musik och fortsätta att komma. Kanske för att gå på konsert med Svenska kammarorkestern.
– En del tror att man måste vara på ett speciellt sätt för att gå på klassisk musik. Men så är det inte. Konserthuset och konserterna här är öppna för alla.
Och i eftermiddag är det dags att fylla Skattkammaren för höstens första Efter Dagis. Då kommer musiksagan Tillsammans – en berättelse om vänskap. Den handlar om två vänner som tycker att det är otäckt att gå hem från varandra efter mörkrets inbrott. Så de klurar ut en lösning tillsammans. Men det är bara början på en innehållsrik musikhöst.
– I oktober kommer Lekisjazz och i december Tommy Nilsson med sin föreställning Lasse Luffare på väg som även innehåller dockteater och trolleri. Tommy Nilsson jobbar annars som dragspelslärare på Kulturskolan här i Örebro, fortsätter Maria Brengesjö.