”Omtalade bilden: Ulf Kristersson växer så det knakar”. I maj 2021 rapporterades det hur moderatkortisen Ulf Kristersson plötligt såg längre ut än Ebba Busch på en bild från Riksdagen.
Det visade sig att han ställt sig på ett högre steg i en rulltrappa när de skulle fotas, för att se längre ut.
Kanske är det slut på den manliga kortskammens dagar. Nyligen bestämde sig nämligen användare på Tiktok för att utlysa våren 20222 till ”Short king spring”. Uttrycket ”short king” lanserades av den amerikanske komikern Jaboukie Young-White redan 2018, men exploderade under våren nästan till nästan 387 miljoner visningar under hashtag #shortking.
”Short kings är den nya vågen. Synd för alla er giraffer” hurrade en lycklig kille på Tik Tok.
Många användare lade också upp heta bilder på den långa skådespelaren Zendaya och hennes kortare pojkvän Tom Holland, tydliga förebilder för den korta manstrenden.
Efter år av att dra det kortaste stråt på den heterosexuella dejtingmarknaden, kommer nu killar under 173 centimeter äntligen börja bli behandlade som eftertraktade kungar, rapporterade New York Post optimistiskt om fenomenet i mars. Och sedan dess har #shortking puttrat på.
Generation Z
På den sociala medie-appen ges nu dagligen tips hur så kallade ”tall queens”, alltså lite längre kvinnor, ska posera på bild med sin kortare kille på bästa sätt (”Det handlar bara om illusioner och vinklar”) eller vilka fördelar som finns för korta män (”De får plats i mellansätet bak i bilen”).
Framförallt handlar inläggen om acceptans, och att bryta det sedan länge rådande ekvationen mindre tjej + längre kille.
Det var verkligen på tiden.
Men manslängd är inte det enda kroppsidealet som tycks vara i förändring. Parallellt med #shortking har rapporter börjat komma om att den förhatliga storleken ”size zero” och bantning som livsstil verkar vara tillbaka bland generation Z. För tjejer, givetvis. Vem kunde ana?
”Nu står populärkulturen inför ett skifte som har beskrivits som ”anorexic white supremacy”.” rapporterar Essy Klingberg i SvD, men konstaterar att size zero knappast haft något ordentligt uppehåll om man ser till modebranschen.
Sju kilo på tre veckor
På Tik Tok märks en tydlig vurm både för millenieskiftets mode och smalhetsideal, skriver hon. Där bågnar inspirationskonton av bilder på pinnsmala it-girls som Kate Moss och Paris Hilton, stekheta under tidigt 00-tal.
Under MET-galan nyligen berättade Kim Kardashian också öppet hur hon svält ner sig sju kilo på tre veckor. Hon som tidigare hyllats för sin kurviga – men självklart lika ouppnåeliga – kropp. Modellen Gigi Hadid dök också upp smalare än någonsin, med utstickande höftben under de röda pvc-tightsen.
Och det finns ett annat tecken på det krympande kvinnoidealet. I flera feministiska poddar hörs spaningar om att den globala rörelsen kroppspositivism sett sina ljusaste dagar. Bland annat för att det länge ifrågasatts om kampen för allas (läs: ofta redan mycket priviligierade kvinnors) rätt att anses sexiga verkligen är den viktigaste feministiska frågan att föra. Måste alla älska sin kropp?
Det krävs inte många scroll på Instagram för att se hur flera av Sveriges mest tongivande kroppsaktivister det senaste året krympt i expressfart. Vissa ryktas ha gjort magsäcksoperation i smyg. Kroppsaktivismen verkar ebba ut.
Ouppnåeliga ideal
Så vad får man om man lägger ihop short king spring, size zero och kroppsaktivismens sjunkande aktiekurs? Den mycket sorgliga kontentan är att idealet för killar verkar blir mer tillåtande, medan det för tjejer smalnar av. Frågan är bara hur stor bäring trendspaningar från Tik Tok-användare, poddfeminister och amerikanska magasin egentligen har?
”Jag är 1,80 om det spelar någon roll” är i skrivande stund fortfarande en vanlig kommentar bland manliga användare på Tinder, som vant sig vid kvinnosläktets längdfixering. I populärkulturen har populära serier som ”Orange is the new black”, ”Euphoria” ,”Mindy project” och ”Insecure” visserligen sett till att representationen av olika typer av kvinnokroppar syns i rutan. Men tyvärr verkar de senaste åren av kroppsaktivism inte ha lyckats radera den utbredda fettfobi som fortfarande syns på dejtingappen och i resten av samhället. Är det då så konstigt att unga kvinnor börjar banta?
Vem vet. Kanske kan ”short king”-trenden på Tik Tok i alla fall få Ulf Kristersson att skippa rulltrappsknepet när han ska fotas med Ebba Bush i Riksdagen i fortsättningen. Hans längdmässiga kopior ur generation z verkar i alla fall stärkta.
Man kunde verkligen önska att kroppsidealen för unga kvinnor också kunde börja luckras upp, istället för att svänga vilt mellan olika typer av ouppnåeliga ideal.