– Det kan vara roligt med depressioner, även om det är svårt att inse det när man väl är inne i en, säger hon när ETC Västerås ringer upp.
– När jag skrev den här föreställningen bestämde jag mig tidigt för att det skulle få vara mörkt på vissa ställen, att det inte behövde vara roligt hela tiden. Men att blanda in humor var det enda sättet jag kunde göra det på, det hade blivit för deppigt annars, fortsätter hon.
Slog igenom som Bitterfittan
Nour El Refai slog igenom som karaktären Bitterfittan i Kanal 5-programmet ”Ballar av stål” 2008, samt som reporter i ”Melodifestivalen” samma år. Som skådespelerska har hon även medverkat i ”Wallander – Dödsängeln” 2010 och den hyllade SVT-serien ”Jordskott” 2015, men det är i och med enmannaföreställningen ”En komisk depression” som hon har fått sin hittills största framgång.
Föreställningen – som hade urpremiär våren 2016 – har spelats för utsålda hus och hyllats av en nästan enig kritikerkår. Bland annat för att Nour El Refai delar med sig av erfarenheter från sina egna depressioner – ofta med en komisk tvist:
– När jag är deppig kan jag till exempel bli förbannad om någon skickar ett glatt mess och bjuder in mig att hänga: ”Hej, jag sitter i parken och äter couscous-sallad på en filt”. Jag har inga marginaler för att hantera sådant när jag mår dåligt: min reaktion blir att ”Varför skulle jag vilja äta couscous med dig på en jävla filt, det är ju det värsta jag vet!”. I efterhand kan jag se det komiska i det, säger hon med ett skratt.
Den 7 oktober står Nour på scenen i Västerås konserthus. Under resten av hösten kommer vår stad att få påhälsningar av en mängd olika komiker, som nästan alla har en sak gemensam: de är män.
Som tjej i en extremt mansdominerad bransch är Nour El Refai van att få frågor på temat: Varför finns det inte fler kvinnliga komiker i Sverige?
Svaret ligger i den rådande samhällstrukturen, tror hon:
– Det beror på att vi lever i ett patriarkat. Och patriarkatet gör inget undantag för scener, eller för estetiska produktioner av olika slag. Det finns nog ingen djupare förklaring än så, säger hon.
– Det är ingen hemlighet att jag brinner för feminism. Jag har varit komiker länge, och det är klart att jag ser att det är så här i min bransch. Samtidigt är ”En komisk depression” ingen ”tjejer kan”-föreställning, fortsätter Nour.
Framfört showen 85 gånger
Hennes hyllade enmansshow är nu inne på sin allra sista sväng: efter den pågående turnén är det slut. Totalt kommer Nour El Refai då att ha framfört ”En komisk depression” hela 85 gånger:
– Ja, det har blivit en hel del föreställningar. Det här är det roligaste som har hänt mig. Jag kände inför den här svängen att jag inte bara ville göra typ åtta föreställningar, för det är en så stor grej att dra igång alltihop. Det kostar på mycket, bland annat i stress för mig personligen, säger hon.
– Så jag kände att ”om jag ska göra det en gång till får det bli en turné på runt 20 föreställningar”, och det är det jag gör nu. Men sedan är det slut. Det känns så klart lite tråkigt, man tänker: ”Fan, kommer jag orka göra en sådan här grej igen”, fortsätter Nour.
Efter den allra sista föreställningen – på Cirkus i Stockholm den 29 oktober – går Nour El Refai in i nästa skede av sin karriär:
– Jag repeterar just nu en pjäs på Dramaten, och jag deltar även i Peter Dalles kommande film ”Lyrro”. Sedan ska jag ut på en live-grej i vår, som blir offentlig snart. Jag kan avslöja att jag kommer att samarbeta med en väldigt känd musiker – en äldre man med skånskt ursprung, säger hon med ett skratt.